Românii vor un al doilea job pentru a-şi suplimenta veniturile. Află care sunt poziţiile vacante cu jumătate de normă
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de câştiguri financiare decât de echilibrul între viaţă personală şi cea profesională, dar procentul celor care îşi caută un al doilea loc de muncă este comparativ mai mic decât media europeană, de 50%.
Potrivit unui studiu realizat recent la nivelul Uniunii Europene de către site-ul StepStone, 76% dintre francezi îşi doresc un al doilea job, dacă nu l-au obţinut deja, în timp ce 36% dintre olandezi susţin că au doi angajatori. La polul opus se află Danemarca şi Germania, unde 54%, respectiv 50% dintre participanţii la studiu susţin că un loc de muncă este suficient.
52% dintre respondenţi nu au nici măcar o slujbă
Dintre românii care vor să obţinpă un al doilea loc de muncă majoritatea sunt femei, 58%, cu studii superioare, ce provin dintr-un oraş mare al ţării precum Bucureşti sau Timişoara. În acelaşi timp, aproape 3% dintre respondenţi au mărturisit că îşi doresc un al doilea job, însă doar pe perioada Sărbătorilor de Iarna, pentru a tempera cheltuielile aferente sezonului.
Totuşi, cei mai mulţi dintre cei care îşi caută un loc de muncă în această perioadă nu lucrează momentan, în contextul în care 52% dintre respondenţi vor să se angajeze. Totodată, 32% dintre cei chestionaţi sunt angajaţi, însă vor să schimbe actualul loc de muncă, din cauză ca nu mai sunt mulţumiţi de condiţiile de lucru.
„De mai bine de opt luni nu reuşesc să-mi găsesc nici măcar un loc de muncă, nu e cazul să discutăm de un al doilea job. Am experienţă de cinci ani în resurse umane şi cu toate acestea angajatorii pe masa cărora a ajuns candidatura mea nu m-au chemat nici măcar la un interviu. Situaţia este tragică pe piaţa muncii din România”, susţine Sonia Dâncu, o bucureşteancă în vârstă de 43 de ani în căutarea unui loc de muncă.
Claudiu Saşu, programator la o companie de IT, are un venit de 1.000 de euro pe lună. Cu toate acestea, el a apelat şi la munca de acasă pentru a-şi rotunji veniturile. „Fac site-uri, dar şi design pentru flyere, pliante, invitaţii, cărţi de vizită. Înainte de criză câştigam dublu, iar pentru că venitul meu s-a înjumătăţit decât să îmi plâng de milă mai bine am găsit o soluţie să mai câştig un ban”.
Editor HTML, operator de sondaje de opinie, broker imobiliar sau ofiţer bancar – poziţiile part time cele mai numeroase
Momentan, pe site-ul de joburi: BestJobs.ro se regăsesc la nivel naţional aproape 4.000 de anunţuri, fiecare cu cel puţin un loc de muncă disponibil, de tipul part time sau project based. Astfel, cei în căutarea unui job temporar pot alege dintre unele oferte pentru editor HTML, operator de sondaje de opinie, broker imobiliar sau chiar ofiţer bancar cu jumătate de normă.
Sondajul privind piaţa muncii din România a fost derulat pe site-ul bestjobs.ro pe un eșantion de aproape 2.000 de respondenţi.