Românii, printre cei mai nefericiți angajați din Europa
În medie, 38% dintre europeni se declară adesea fericiţi la muncă, în 52% din timp. 8% nu sunt niciodată fericiţi, 40% sunt încrezători în viitorul ţării lor, iar 55% în viitorul profesional.
Polonia este lanterna roşie în clasamentul fericirii la serviciu. Doar 22% dintre salariaţii polonezi sunt adesea fericiţi la servciu, iar 13% nu sunt niciodată fericiţi. Puţin mai bine stau cehii, cu 27% dintre angajaţi adesea fericiţi la locul de muncă, românii, cu un procent de 31% şi britanicii, cu 32%.
La polul opus, Olanda are cei mai mulţi salariaţi fericiţi la serviciu, 63%, urmată de Austria, cu 55%, Belgia, 49% şi Germania, 46%.
Ancheta a mai arătat şi că salariaţii europeni au o părere bună despre informatizare. 73% dintre europeni sunt familiari cu noile tehnologii, iar 40% estimează că au un impact pozitiv asupra motivaţiei lor la serviciu. Doar 12% dintre europeni consideră că tehnologia are un impact negativ asupra muncii lor, iar 18% consideră că le sunt afectate atât viaţa profesională, cât şi cea personală.
Cu cât ai o funcţie mai mare, cu atât stai mai mult la serviciu. 70% dintre europeni sunt solicitaţi să muncească în afara programului de lucru, iar 18% dintre ei fac asta în mod frecvent. În cazul poziţiilor de top din companii, acest procent creşte la 87%.
Ancheta Edenred Ipsos a fost realizată online în rândul a 13.600 de salariaţi, din 14 ţări: Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Suedia, Marea Britanie, Polonia, România, Turcia, Finlanda, Austria, Republica Cehă şi Olanda.