Romanii, indragostiti de dispozitivele mobile
Potrivit cercetarii, 45% dintre participanti interactioneaza prima data in zi cu tehnologia inainte de a cobori din pat, 26% utilizeaza echipamentul mobil in timp ce servesc micul dejun, iar 8% dintre romani folosesc tehnologia mobila dimineata, inainte de a face dus. 5% declara ca isi folosesc terminalul mobil in drum spre serviciu, in mijloacele de transport in comun si 15% folosesc prima data pe zi tehnologia mobila cand ajung la serviciu. Prin comparatie, media celorlalte state participante la sondaj, in ceea ce primeste prima interactiune cu tehnologia mobila din zi, este 67%.
Campania demarata de Intel se numeste „Codul bunelor maniere in utilizarea tehnologiei mobile” si isi propune sa determine cat de puternica este legatura dintre consumatori si dispozitivele lor mobile (telefon, smartphone, laptop, tablet PC) si care sunt nemultumirile pe care oamenii le au in legatura cu folosirea incorecta a echipamentelor mobile in public.
Topul utilizarii incorecte a telefonului mobil sau a dispozitivului conectat la Internet in public
Ce ii enerveaza cel mai mult pe romani in privinta utilizarii telefonului mobil in spatiul public?
Potrivit rezultatelor studiului Intel, cele mai suparatoare sunt conversatiile telefonice avute de altii in mijloacele de transport in comun sau magazine (68%). Pe cel de-al doilea loc se situeaza ringtonurile enervante sau prea puternice (61%). Pe locul al treilea, romanii situeaza tastarea in timpul sofatului (60%).
La nivel personal, romanii participanti la studiul Intel admit in proportie de 53% ca au trimis mesaje sau au scris e-mailuri in compania altora, inclusiv in timpul intalnirilor sau la masa. 52% au folosit dispozitivul lor conectat la Internet in dormitor. 47% admit ca au pierdut sirul conversatiilor si contactul cu mediul inconjurator pentru ca au ales sa trimita mesaje in schimb. Cu aceste procente, romanii depasesc media celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul este 46%-46%-32%.
17% dintre romani au ocupat spatiul public pentru o perioada extinsa de timp, doar ca sa isi acceseze dispozitivul conectat la Internet (de exemplu in mijloacele de transport in comun sau cafenele). 13% dintre respondenti au declarat ca au vorbit tare la telefon in toalete publice. 8% au admis ca au vizionat continut inadecvat in timp ce se aflau intr-un spatiu public. Verificarea telefonului in timpul unui film cu prietenii nu este o problema pentru romani, doar 9% dintre cei intervievati sustin ca ii deranjeaza. Aducerea laptopului intr-o minivacanta de un weekend este considerat un lucru normal, doar 6% dintre romani fiind deranjati de acest aspect. In schimb, respondentii sunt deranjati intr-o mai mare masura (17%) de folosirea dispozitivelor mobile in dormitor, iar cea mai mare parte, 30%, sunt deranjati cand cineva isi verifica dispozitivele mobile in timpul cinei sau in timpul unei intalniri cu prietenii (21%).
- 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil inainte de a pleca spre birou;
- 53% obisnuiesc sa scrie mesaje/emailuri in timp ce se afla in compania altor persoane;
- 68% sunt de parere ca utilizarea cea mai incorecta a telefonului mobil este intr-un magazin sau in mijloacele de transport in comun;
- 9% dintre romani sunt deranjati de sunetul telefoanelor mobile in salile de cinema;
- 33% dintre romani sunt dispusi sa renunte la ciocolata, 23% la cafea, 21% chiar la partener, iar 19% la zile de concediu, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul mobil;
- 67% dintre romani considera dispozitivul mobil este un simbol al statutului social.
Se observa tendinta de a fi conectati non-stop la o comunitate virtuala si de a fi informati in timp real. Drept urmare, incidentele produse din cauza neatentiei, atunci cand o persoana se loveste de alta pe strada deoarece este ocupata sa butoneze dispozitivul mobil sunt acceptate: doar 10% dintre romani o considera o ofensa. Romanii sunt mai deranjati atunci cand cineva vorbeste urat in public (32%) sau cand fumeaza langa ei (15%).
Studiul a fost realizat pe un esantion format din 12.761 de persoane din 16 state din regiunea EMEA. Din Romania au fost intervievate 500 de persoane, 49% dintre acestea avand varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. 40% dintre cei intervievati sunt angajati si lucreaza peste 35 de ore pe saptamana, iar 28% sunt studenti. Majoritatea lucreaza intr-un birou.