România trebuie să adere la principiile de societate europeană a reciclării și deșeuri zero
Economia circulară este un concept puţin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioadă în Parlamentul European. Aceasta este şi provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie şi materii prime, în care deşeurile rezultate să aibă destinaţii precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirală ciclică a reutilizării.
Prezentă în cadrul dezbaterilor, Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat că în Europa se vehiculează tot mai des conceptul de societate europeană de reciclare și conceptul de deșeu zero, iar România trebuie să adere la aceste principii. Aceasta a subliniat faptul că reciclarea resurselor „va crea în Europa 2 milioane de locuri de muncă, iar economiile făcute vor fi de 630 de miliarde de euro pentru industria europeană”. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că este foarte importantă comunicarea la nivel de cetățean, pentru a înțelege că deșeul pe care îl produce este resursă irosită.
Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a precizat că instituția europeană a încheiat dezbaterea publică pe marginea legislației care va sta la baza Directivei europene privind economia circulară. De asemenea, președintele Comisiei ENVI a subliniat la rândul său importanța comunicării către cetățeni și explicarea avantajelor din procesul de reciclare. Referindu-se la situația României, Giovanni La Via a reamintit faptul că țara noatră se confruntă cu o rată mică a reciclării, dar și cu un nivel redus al cheltuielilor. Giovanni La Via a cerut autorităților din România să colaboreze cu cele europene pentru a obține o legislație completă în domeniul economiei circulare care să garanteze rezultate mai bune.
William Vermeir, Președintele EXPRA și Director General FOST PLUS a precizat faptul că pentru a avea o economie circulară funcțională avem nevoie de un parteneriat între politicieni, antreprenori și consumatori, dar și de o legislație echilibrată. „Costul de refolosire a deșeurilor ca materie primă secundară nu este mai mare decât costul colectării și gestionării lor”, a adăugat acesta.
„CIRCULAR“ îşi propune să identifice căile de îmbunătăţire a managementului deşeurilor, prin elaborarea unui Plan Naţional coerent şi viabil, să creeze cadrul pentru dezbaterea posibilităţilor de creştere a tintelor de reciclare, dar şi a măsurilor pentru oprirea exportului deşeurilor de calitate, să crească transparenta în sistemul de control şi în cel al elaborării rapoartelor de mediu, să traseze direcţiile viitoare de acţiune pentru atingerea ţintei de 50% deşeuri municipale reciclate în următorii 5 ani şi, nu în ultimul rând, să prezinte modele de succes în ceea ce priveşte implementarea principiilor economiei circulare.
Pentru mai multe detalii privind „CIRCULAR“, accesaţi www.greenreport-conferinte.ro