România pierde bătălia cu importurile de fructe şi legume
Legume şi fructe obişnuite care pot creşte în orice gospodărie şi care au transformat cândva România într-un brand pe pieţele de export satisfac tot mai puţin nevoia de consum a românilor. Paradoxal, populaţia este în descreştere, iar exporturile au crescut insignifiant sau deloc, astfel că explicaţiile nu le putem găsi decât în modul în care se face acum agricultură în România.
Două din cinci kilograme de mere cumpărate sunt din import
Pe fondul unei scăderi a producţiei cu 4,4% faţă de anul precedent (nivelul maxim), anul trecut importurile de fructe proaspete au atins nivelul maxim al ultimilor cinci ani şi au crescut cu 73,7% faţă de anul 2010/2011 (nivelul minim). Practic, în jur de 21% din fructele care au ajuns anul trecut pe masa românilor au fost din import, mai mult cu 4,0 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.
Spre exemplu, importurile de mere au crescut cu 37%, astfel că România a ajuns să acopere aproximativ 40% din consum cu fructe de peste graniţă. De asemenea, 60% din perele consumate de români, 86% din cantitatea de piersici şi 66% din cea de struguri sunt de import.
Consumul intern a avut aceeaşi tendinţă ca şi resursele, a înregistrat o scădere cu 4,0% faţă de anul precedent (nivelul maxim).
Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET