România, pepinieră de specialişti, într-o educaţie plină de uscături
Aceşti copii sunt viitori specialişti care răzbesc şi reuşesc să se sustragă din mulțimea care îngroaşă rândurile la ajutorul de şomaj sau alte meserii, asta doar pentru că le place să se complacă în anumite situaţii şi să se limiteze la diferite joburi poate mult sub potenţialul lor.
“Deciziile de carieră se iau între 12 şi 15 ani, din acest motiv va trebui să le arătăm elevilor care le sunt opţiunile. Uniunea Europeană investeşte în fiecare an câte 15 miliarde în educarea elevilor, pentru că lipsa acesteia va ajunge să ne coste 150 de miliarde de euro, adică de 10 ori mai mult”, crede Danny Gooris, senior regional manager, Oracle Academy EMEA.
Citeşte şi: Este crucial ca un lider să aibă un MBA. Iată de ce
Tot din acest motiv, Oracle Academy susţine 2,5 milioane de elevi din 102 state ale lumii. Şi dacă unele companii şi-au dat seama de faptul că omul este cea mai bună învestiţie pe care o pot avea, altele preferă ca, în business, să se lase duse de curent.
„Multe companii nu vin în România pentru costurile scăzute ale muncii, pentru că sunt şi state multe cu forţă de muncă mai ieftină decât aceasta. Companiile ajung aici pentru pregătirea pe care o au viitorii lor angajaţi”, a mai afirmat Danny Gooris.
Iar cercetarile Oracle confirmă spusele managerului. Astfel că, 92% dintre angajaţi vorbesc limba engleză, 24% dintre ei vorbesc franceză, 7%, spaniolă, şi doar 4% vorbesc germană. Această ultimă limbă este tot mai căutată printre companii, existând un deficit. Concret, unul din 10 posturi necesită limba germană, iar la noi doar unul din 25 vorbeşte această limbă.
Se caută tot mai mulţi IT-işti
Expansiunea companiilor a creat, în 2014, aproape 5.000 de joburi noi în industria IT-ului din România. Iar aici vorbim de gaming, centre de suport, dar şi outsourcing. „27% dintre studenţii din IT încep să-şi obţină certificările de care au nevoie încă din timpul studiilor”, a afirmat Ana Giurcă, managing partner Brainspotting.
Iar dacă „mai întinerim” puţin această statistică, 85% dintre elevii care termină un liceu cu profil pe IT ajung şi la o facultate din acest domeniu. Puţini sunt cei care aleg să plece la alte facultăţi precum medicină sau ASE, a afirmat Corina Vinţ, directorul colegiului Naţional Tudor Vianu.
Tehnologia, importantă pentru PIB
Elevii interesaţi de limbajele de programare, membri ai Oracle Academy, pot accesa diverse medii de dezvoltare Java Development Environments (JDE), ce includ Alice Greenfoot, BlueJ, Eclipse şi NetBeans. Elevii şi profesorii pot folosi JDE, o platformă de dezvoltare folosită de peste 9 milioane de dezvoltatori din întreaga lume, pentru a-şi îmbunătăţi noţiunile Java.
Dacă ne uităm la cât de importante sunt aceste cursuri pentru industria IT-ului, se poate vedea că, în anul academic 2014, mai mult de 57.000 de elevi de liceu au participat la cursurile Oracle Academy susținute de profesorii lor la clasă.
În plus, 456 de licee oferă, sub egida Oracle Academy, cursuri de Java, Database/ PL/PLSQL, Alice şi Greenfoot, iar mai mult de 1.900 de profesori iau parte la programul Oracle Academy.
Toate aceste programe sunt esenţiale pentru economia unui stat precum cel al României, în care principalele sectoare care contribuie la PIB sunt construcțiile şi agricultura, IT-ul fiind pe locul trei. Dar, partea bună este că acest domeniu are un imens potenţial de dezvoltare.