România, pe podium în Topul companiilor cu o cifră de afaceri ascendentă, din ECE
Topul semnalează că Polonia este din nou pe primul loc, Ungaria şi România recuperează, iar Ucraina abandonează Top 3 al celor mai puternice companii cu cifra de afaceri în creştere, dar cu o scădere bruscă a profitului. Regiunea economică a ţărilor din Europa Centrală şi de Est este mai eterogenă ca niciodată, iar rata insolvenţelor din regiune aproape s-a triplat.
Studiul clasifică cele mai puternice 500 de companii din regiune, luând în considerare atât cifra de afaceri, cât şi factori adiţionali precum numărul de angajaţi, mediul de afaceri, sectoarele şi piaţa în care acestea activează.
În ciuda crizei economice, cei 500 de jucători din regiune şi-au crescut cifra de afaceri cu 5%, ajungând la peste 628 miliarde euro în 2012. Cu toate acestea, performanţa nu a condus la o dezvoltare stabilă a profitului net. Întrucât în 2011 companiile de top din ECE şi-au îmbunătăţit profiturile, în 2012 acestea au scăzut cu aproape 32%, de la 30 miliarde euro la 20 miliarde euro.
Numărul angajaţilor din companiile aflate în Top 500 ECE a cunoscut o evoluţie pozitivă, acesta prezentând o uşoară creştere, cu 1,5% faţă de anul trecut. Dar imaginea de ansamblu este destul de eterogenă, creşterea ratelor şomajului mergând mână în mână cu ratele ridicate de excludere ale companiilor din top, arată studiul.
Cei mai importanţi jucători economici ai regiunii ECE sunt situaţi, din nou, în Polonia, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din companiile de top (171 de companii, 34,2%). Astfel, ţara şi-ar putea extinde poziţia de lider (2011: 31,8% din companiile de top). Cele mai puternice companii poloneze ar putea genera o cifră de afaceri de 234 miliarde euro, cu o creştere de 6% faţă de anul trecut. În ciuda unei pierderi de 30%, companiile poloneze rămân, totuşi, în top din punctul de vedere al profitului net (2012: 8,460 milioane euro; 2011: 12,014 milioane euro). Această ţară a demonstrat – chiar şi după cea mai puternică creştere a PIB-ului din UE în 2011 – o încetinire bruscă în 2012, în timp ce insolvenţele au atins niveluri record în aceeaşi perioadă.
Ungaria se afla pe locul secund în Top 500 ECE din punctul de vedere al numărului de companii cu care este reprezentată (66 – 13,2%). Aceasta a fost clasată pe locul al treilea în 2011, deşi performanţele economiei sale (PIB) au scăzut cu 1,7%, iar cifra de afaceri a celor mai importante companii a crescut uşor până la 240 miliarde euro (+2,2%). Se recomandă o monitorizare atenta a economiei ţării, deoarece profitul net este în scădere la an la an (-27,5%).
Ucraina, cea care a fost clasată pe locul al doilea în 2011, şi-a pierdut poziţia, deoarece companiile nu au performat corespunzător, iar 28 dintre acestea au fost eliminate din Top 500.
Industria de petrol şi gaze a contribuit, din nou, într-o pondere foarte mare în clasamentul realizat de Coface pentru cele mai puternice companii din ECE. Astfel, 65 de companii au generat un profit total de 162 miliarde euro (+6%), mai ales dacă luăm în considerare faptul că 2012 a fost un an dificil, iar profitul total net a scăzut cu 34,6%.
Cea de-a doua poziţie – la o distanţă semnificativă de prima – este ocupată de sectorul furnizorilor de energie. 51 de companii nu au atins nici măcar jumătate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol şi gaze (76 miliarde euro). Rata medie de creştere în acest sector este promiţătoare (+11%), dar companiile au reacţionat la cererea redusă de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12,9%) şi au avut de suferit o scădere bruscă a profitului.
Sectorul Auto a reuşit în acest an să intre în Top 3 Sectorial – 42 de companii au realizat o cifră de afaceri de circa 63 miliarde euro, cele mai mari cote provenind din Republica Cehă şi Slovacia (menţionând doar Skoda Auto S.S., Volkswagen Slovacia, Kia Motors). De asemenea, câţiva perfomeri ai studiului pot fi luaţi în considerare pentru acest sector, ca de exemplu Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria sau Ford România. Deşi profitul net a scăzut cu aproape 33%, companiile din sectorul Auto au angajat suplimentar 6.500 de persoane.
Cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de către companiile de distribuţie auto, industrie alimentară şi comerţul cu ridicata. În cadrul Top 500 ECE, mai multe sectoare au prezentat tendinţe descendente: Construcţiile, Electronica, Industria metalelor, Mineritul şi Telecomunicaţiile. Construcţiile au fost, în mod tradiţional, cele mai grav afectate de criză economică, iar cele şapte companii din acest sector, care sunt prezente în clasament au fost caracterizate de o scădere a cifrei de afaceri (-9%), a numărului de angajaţi (-8% în 2012) şi de cele mai multe insolvenţe din ECE.
Studiul mai menţionează că în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est poate fi observată o uşoară dezvoltare, caracterizată de o creştere medie anuală de 1,2%, comparativ cu 5% în pieţele emergente. Din 2011, rata de insolvenţelor aproape s-a triplat, iar pentru 2013 se preconizează o menţinere a tendinţei ascendente.
Grupul Coface, un lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 158 de ţări.