România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul inovare
Fundația Post-Privatizare (FPP) lansează studiul Inovarea și antreprenoriatul – piloni ai competitivității. Lucrarea își propune să evidențieze impactul major pe care inovarea și antreprenoriatului îl au asupra creșterii competitivității, a locurilor de muncă și bunăstării pe termen lung în societate. Lucrarea evidențiază punctele slabe, riscurile, precum și oportunitățile ce pot influența evoluția viitoare a firmelor individuale și a economiei naționale.
„Studiul nostru propune o analiză a situației României, alături de modele de bună practică din spațiul european, cu scopul de a fi un punct de referință comparativ în domeniul competitivății. Momentan, ocupând locul 76 din 148 de țări incluse în indexul competivității globale, ne aflăm în urma unor state precum Croația si Botswana. Poziționarea denotă o economie care nu pune accent pe inovare și pe gradul de sofisticare al afacerilor”, afirmă Péter Barta, CEO FPP.
România, în coada clasamentului
Competitivitatea economiei românești se sprijină, din păcate, mai mult pe o piață largă de consumatori (locul 46 din lume) și un mediu macroeconomic destul de favorabil (locul 47 pe plan mondial), în timp ce eficiența producției de bunuri din piață rămâne între cele mai scăzute din lume (locul 117), iar instituțiile statului român sunt, de asemenea, de foarte slabă calitate (locul 114).
Mai mulți factori contribuie la ineficiența pieței și a pieței muncii din România. Între aceștia, instituțiile și infrastructura, nivelul precar al sănătății și educației primare, dar și nivelul nesatisfăcător în inovare și gradul foarte redus de sofisticare a afacerilor. Acestea influențează în mod negativ performanța economică a întreprinderilor românești, chiar dacă ne situăm deasupra mediei mondiale în ceea ce privește cadrul macroeconomic, al disponibilului de tehnologie și al educației superioare.
În același timp, regiunile Sud-Est și Sud-Vest Oltenia se încadrează între cele mai puțin competitive regiuni din Uniunea Europeană, alături de omoloagele lor din Bulgaria și Grecia.
Nu sunt bani
Deficitul de finanțare al activității de cercetare-dezvoltare, principala cauză a nivelului scăzut de inovare al întreprinderilor românești. La capitolul inovare, România se situează, alături de Bulgaria, Letonia și Polonia, între inovatorii modești ai Europei, cu un grad al performanțelor sub jumătate din media UE, conform Innovation Union Scoreboard.
Deși avem un nivel bun de educație superioară al tinerilor cu vârste între 20-24 de ani și contribuim la exportul de produse medium high technology, finanțarea redusă a activităților de cercetare-dezvoltare publică și privată diminuează drastic nivelul de performanță al inovării în România. Cu toate că țara noastră s-a angajat ca până în 2020 să crească la 2% din PIB procentul cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare-inovare, acesta reprezintă, in prezent, numai 0,48% din PIB, iar în sectorul privat investițiile nu depășesc 0,18% din PIB.