România deţine şase poziţii în topul celor mai sărace 20 de regiuni din UE
Potrivit Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat prin puterea de cumparare la nivelul regiunilor statelor membre UE, a variat între valoarea minimă înregistrată în regiunea Severozapaden din Bulgaria (27% din media UE27) şi valoarea maximă de 332%, consemnată în regiunea Inner London din Marea Britanie.
Primele trei poziţii din clasament sunt ocupate de regiunea Inner London din Marea Britanie, urmată de Grand Duchy din Luxembourg, cu o valoare de 266% şi Bruxelles, Belgia cu o valoare de 233%.
La polul opus al clasamentului, cele mai reduse procentaje au fost consemnate în regiunile: Severozapaden din Bulgaria, urmată de Severen tsentralen din Bulgaria şi Nord-Est, România, ambele cu valori medii de 29%. Potrivit datelor Eurostat, regiunea Sud-Vest Oltenia are o valoare a PIB/cap de locuitor de 36% din media UE, regiunea Sud-Est – 38%, regiunea Muntenia-Sud – 40%, regiunea Nord-Vest – 43%, iar regiunea Centru – 46%. În top 20 cele mai sărace regiuni din UE se află, pe lângă cele 6 regiuni din România, 5 regiuni din Bulgaria, 4 din Ungaria şi 5 din Polonia.
Cele 27 de state membre includ în total 271 de regiuni. Dintre cele 65 de regiuni cu valori sub 75% din media UE, 15 sunt din Polonia, 7 din Republica Cehă, respectiv Romania, 6 din Ungaria, 5 din Bulgaria, cate 4 din Grecia, Franţa şi Italia, 3 din Slovacia, respectiv Portugalia, două din Marea Britanie, una din Spania, Slovenia, Estonia, Letonia, respectiv Lituania.