România are perspective de angajare pozitive, dar modeste
Angajatorii din România își vor crește numărul total de angajați în primul trimestru al anului 2014, dar marjele de creștere sunt modeste, relevă cel mai recent studiul. Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +4 la sută, relativ stabilă față de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din trimestrul I/2013. 78 la sută din cei 625 de angajatori români intervievaţi nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi descrească numărul total de angajați, în timp ce 11 la sută previzionează o creștere a personalului și 10 procente plănuiesc o scădere a acestuia.
„Tendința națională este evident una de stabilizare a forței de muncă” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Ponderea angajatorilor care nu-și vor modifica numărul total de angajați a crescut cu încă 4 puncte procentuale față de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulți angajatori se mulțumesc să rămână în expectativă, așteptând evoluții pozitive mai clare înainte de a decide să-și mărească forța de muncă. Actuala Previziune Netă de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reținut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni.”
Planurile de angajare sunt pozitive în şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se așteaptă la o scădere a numărului de angajați. Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de +13 la sută. La polul opus se situează sectorul Construcțiilor, unde angajatorii indică o Previziune Netă de Angajare de -11 la sută, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbată față de trimestrul IV/2013, dar înregistrează o scădere de 15 puncte procentuale față de valoarea din trimestrul I al lui 2013. De altfel, intențiile de angajare sunt mai scăzute decât în primul trimestru din 2013 în opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se înregistrează în sectorul de Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +2 la sută este cu 20 de puncte procentuale mai mică decât cea din trim. I/2013. Creșterea cea mai semnificativă vizează Agricultura, vânătoarea, silvicultura și pescuitul, sector unde Previziunea Netă de Angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atât față de trimestrul anterior, cât și față de primul trimestru al lui 2013, ajungând astfel la +12 la sută.