Repere salariale in comert
La nivelul anului trecut, barbatii au avut castiguri medii lunare nete superioare femeilor in majoritatea activitatilor economice. Femeile au castigat in medie cu 160 lei mai putin decat barbatii, salariul mediu net lunar ajungand la nivelul de 803 lei, comparativ cu nivelul de 922 lei aferent salariului mediu net lunar al unui barbat.
Cele mai mari diferente salariale intre barbati si femei (de peste 25%) s-au inregistrat in comert (33,6%), industria prelucratoare (32,2%) si intermedieri financiare (26,4%).
Salariul mediu in comert (inclusiv sectorul de retail) este unul dintre cele mai mici din economie, ridicandu-se la circa 205 euro net lunar in noiembrie 2006, fata de 260 de euro, cat a fost media pe economie.
Micii comercianti ofera salarii mici sau practica munca la negru
Pentru pozitiile care nu necesita o pregatire sau o experienta deosebita, salariile sunt pe masura. Cu toate ca in unele cazuri volumul de munca este cel putin impresionant, nivelul de salarizare este cel mai mic posibil. Micii comercianti prefera sa ofere salariul minim pe economie (asta in cazul fericit in care fac inregistrarea in cartea de munca) bazandu-se pe numarul mare de persoane fara experienta care isi cauta un job. La polul opus sunt marile companii sau firme cu renume international care activeaza atat in domeniul comertului, cat si al marilor depozite, la care nu se mai pune problema subterfugiilor legale. Insa salariul nu depaseste nici aici
300-400 de euro net. Salarii ceva mai mari au lucratorii de la vama, absolut necesari mai ales in companiile care activeaza in logistica si import-export. Acestia pot avea salarii de pana la 500-1.000 euro net, la care se adauga bani pentru deconturi etc.
In ceea ce priveste sectorul de depozite, pe piata din Bucuresti se remarca o pondere mai scazuta a companiilor cu renume national sau international. In schimb,
si-au gasit piata buna de desfacere companiile mici si mijlocii care au la baza comertul cu produse din China. Acestia ofera salarii mici sau practica munca la negru. Se intentioneaza stoparea acestor fraude, iar acest lucru a inceput deja prin modificarea noului cod vamal (la inceputul anului 2007), care a reglementat legislatia introducerii in Romania a diferitelor tipuri de marfuri de calitate indoielnica.
In ceea ce priveste pozitiile de middle si top management din companiile mari si mijlocii cu renume national sau international, salariile se pastreaza, in mare parte, pe coordonatele generale ale pietei, diferente notabile fiind doar intre marimea companiei si locatia acesteia. De regula, salariile sunt cu 15-20% mai mici in orasele cu potential economic mai scazut fata de Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta etc. Pachetul unui manager regional sau responsabil de departament variaza de la 1300 la 1800 euro net, iar in cazul pozitiilor de top management pot ajunge chiar la peste 2.000 euro. De obicei, pe langa venitul lunar net, pachetul salarial al managementului include bonusuri si beneficii, care pot depasi salariul de baza cu 50%.