Repere salariale in asigurari
In acest domeniu, esential pentru linistea pe care o asigura oamenilor, salariile pot fluctua destul de mult de la un nivel ierarhic la altul.
Pentru pozitiile de top management, pachetul salarial este unul foarte competitiv, comparabil cu cele de care beneficiaza top managerii din industrii precum FMCG, IT, banking etc. Dintre toti specialistii de la diferite niveluri ierarhice, in cazul managerilor de top, partea variabila din pachetele salariale (adica bonusurile bazate pe rezultate/performanta) are ponderea cea mai mare. Celor aflati in fruntea companiei li se acorda si bonusuri in functie de gradul in care compania reuseste sa-si atinga toate obiectivele stabilite la inceput de an. De asemenea, specialistii sau consultantii care fac si vanzare primesc acel comision acordat fie pentru fiecare contract incheiat, fie pentru atingerea sau depasirea unui target dinainte stabilit.
Insa cu cat nivelul ierarhic scade, cu atat ponderea salariului de baza creste, in detrimentul veniturilor obtinute in functie de performanta inregistrata. Acest lucru duce, in consecinta, la scaderea veniturilor lunare posibile ale celor aflati pe pozitii inferioare.
Pe de alta parte, companiile de asigurari se bazeaza foarte mult pe activitatea unor specialisti foarte bine pregatiti, care detin anumite certificari si care au rolul de a realiza calcule actuariale exacte in vederea stabilirii primelor de asigurare. Tot ei realizeaza si estimari ale tendintelor financiare astfel incat sa poata fi identificate din timp posibilele riscuri care ar afecta compania. Fiindca aceste aspecte sunt esentiale pentru succesul unei companii de asigurari, salariile acestor angajati sunt superioare fata de cele ale specialistilor aflati la acelasi nivel ierarhic. Valoarea pachetului salarial este mai mare deoarece gradul de dificultate in gasirea si retentia acestor specialisti este ridicat.
Nivelul remuneratiei mai depinde, pe de o parte, de dimensiunea organizatiei (de cifra de afaceri si de volumul si tipurile de activitati), iar pe de alta, de dimensiunea functiei, care se stabileste prin evaluarea contributiei postului la atingerea obiectivelor companiei. Prin urmare, pentru un director de departament, salariul de baza brut lunar se incadreaza intre 4.000 si 20.000 de lei, in timp ce pentru un post de middle management, nivelul salarial poate varia intre 3.000 si 12.000 de lei. La nivelul specialistilor, salariul lunar poate urca de la 2.000 la 7.000 de lei.
Beneficii
Unul dintre beneficiile acordate de angajatori il constituie posibilitatea de a achizitiona, cu un discount considerabil, produsele companiei. Angajatii companiilor de asigurari si servicii financiare pot beneficia de toate pachetele de asigurari oferite de companie, cu un discount.
Angajatii tineri – intre 20 si 30 de ani – aleg mai ales asigurarile de calatorie, accident si asigurarile de viata cu investitie. Angajatii intre 30 si 40 de ani opteaza mai mult pentru pachetele de asigurari cu investitie, planuri de pensie si pachete de care vor beneficia copiii lor dupa implinirea varstei de 18 ani.
Pe langa acestea, sunt abordate si celelalte tipuri de beneficii, comune majoritatii industriilor, precum:
- telefon (este considerat beneficiu daca angajatorul acopera si convorbirile in scop personal)
- masina (cand angajatului ii este permis sa utilizeze masina si in scop personal – de exemplu in weekend/vacante)
- tichete de masa si tichete-cadou
- abonament la o clinica particulara
- abonament la o sala de sport
- asigurari de grup (de accidente si/sau de viata)
- traininguri (acele programe care ajuta la dezvoltarea abilitatilor personale)
- discounturi la servicii turistice (de exemplu vacante).
Fluctuatie la entry-level
Ca si in cazul altor industrii, fluctuatia cea mai mare este la nivelul de entry-level, urmat de cel al specialistilor in vanzari. Motivatia este fie un salariu mai mare – in cazul pozitiilor entry -, fie o schema de venituri variabile (bonusuri/comisioane) mai atractiva in cazul celor din vanzari. La nivelurile de middle si top management, companiile din asigurari nu se confrunta cu o fluctuatie semnificativa.
Salarii cu 300% mai mari in Austria
Daca e sa comparam salariile brute ale angajatilor din companiile din Romania cu cele ale angajatilor din celelalte tari europene, constatam ca, la nivel de specialisti seniori, in Austria salariile sunt cu aproximativ 200% mai mari (de trei ori), in Germania – cu aproximativ 240% mai mari, in Italia – cu aproape 170%, iar in Rusia – cu circa 50%. Doar in Bulgaria si Slovacia regasim salarii mai mici decat in Romania la acest nivel, cu aproximativ 25%, respectiv 7% mai mici, indica un studiu Mercer. Cel mai departe suntem de Elvetia, unde nivelul salarial este de aproape patru ori mai mare.
La niveluri de middle si top management, diferentele se atenueaza usor, dar sunt la fel de pregnante. Un top manager din Austria castiga cu aproximativ 130% mai mult decat unul din Romania. In Germania, salariul brut pentru astfel de pozitii este mai mare cu aproximativ 140%, in Italia – cu aproximativ 115%, iar in Rusia – cu aproximativ 40%. La fel ca in cazul specialistilor seniori, salariile middle si top managerilor din Bulgaria si Slovacia se situeaza sub nivelul celor din Romania, fiind mai mici cu aproximativ 40%, respectiv 8%. La antipozi se afla top managerii elvetieni, care castiga de doua ori mai bine decat cei romani.