REFACEREA DUNĂRII: 30 de micro-delte vor apărea pe fostele terenuri secate de regimul comunist
Fluviul Dunărea este unul dintre cele mai antropizate cursuri de apă din Europa. Ultimele decenii au redus substanțial zonele naturale (luncile) de-a lungul acestui important curs de apă de care depind 10 țări, prin amenajări agricole (drenare și desecare) sau diverse amenajări industriale și rezidențiale. Aceste modificări au creat presiuni – riscuri de indundație în diverse zone care erau înainte protejate în mod natural. În ultimii 10 ani rata inundațiilor pe Dunăre a crescut îngrijorător, generând pagube semnificative. Soluția constă în crearea unor debușee, practic niște arii care vor fi inundate controlat. Aceste micro-delte artificiale vor fi folosite pentru deversări dar și irigații, pescuit având și un real potențial turistic. În total, Ministerul Apelor și Padurilor ia în calcul 30 de zone de-a lungul Dunarii pentru a fi reumplute cu apă.
"La inceput vor fi proiecte pilot, in zona Dabuleni si in zona Calarasi, urmand ca toata zona, 16% din cursul Dunarii sa fie refacut ca zona umeda" spune Lucia Varga, Ministru Apelor si Padurilor.
Cum pe fostele lacuri ale Luncii Dunării s-au instalat exploatații agricole ca urmare a desecărilor din regimul comunist, proiectul va avansa pe măsură ce proprietarii vor fi despăgubiți. Reconstrucția ecologică va aduce beneficii incontestabile pe termen lung României și comunităților limitrofe (zonele umede sunt cele mai productive ecosisteme). Cu toate acestea, interse divergente au potențialul de a îngreuna procesul. Situația cadastrală incertă și dificultatea de a accepta schimbarea categoriei de utilizare a terenului sunt două dintre cele mai urgente obstacole pe care responsabilii acestui proiect vor trebui să le adreseze cât mai susținut.
Conform ministrului Apelor și Pădurilor, teritorii care ar putea fi incluse în acest proiect au fost identificate în apropierea Bistreţului şi Călăraşiului. Zonarea se va împărți între suprafețele care vor intra în reconstrucție ecologică, terenuri transformate în poldere cu funcționalitate mixtă: pe timp de secetă, vor putea fi cultivate sau ca bazine de stocare a apei și terenuri permanent agricole care vor putea fi alimentate de la cele inundabile. Fondurile alocate acestui proiect se vor împărți astfel: din bugetul de stat se vor acoperi exproprierile iar din fonduri europene, se va stimula dezvoltarea turistică. Un proiect de hotărâre de guvern care să cuprindă această strategie pentru Dunăre va fi elaborat în cel mult o lună, iar primele lucrari vor incepe in 2014.