Reducerea CAS-ului a ajutat tot companiile mari
În cealaltă extremă, în cazul companiilor mici, măsura de diminuare a CAS a fost anulată odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea înregistrând creșteri ale costurilor salariale.
Măsura fiscală de reducere cu 5% a contribuției de asigurări sociale datorată de angajator, care se aplică începând cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, însă efectele au fost resimțite diferit la nivelul fiecărui angajator.
În cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei la 3.684 lei/lună. Astfel, după 6 luni, angajatorul a obținut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.
Citeşte şi: Afacere de 46 de generaţii. A dăinuit 1.300 de ani şi încă rezistă
Pe de altă parte, companiile mici, cu angajați având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei.
Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 lei/lună costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015, angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/lună. Practic, se observă că, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cât mai degrabă de o creștere per ansamblu cu 3 lei/angajat.
Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilități bănești, ca urmare a reducerii CAS, au reacționat diferit față de această măsură, în cele mai multe cazuri angajatorii luând decizia să nu investească suplimentar, ci banii economisiți din reducerea CAS să fie folosiți pentru plata salariilor lunare.