Record pentru licitaţiile de artă: Tabloul „Ţipătul”, vândut pentru 119 milioane de dolari
Licitaţia, organizată la sediul casei Sotheby's din New York, a durat doar 12 minute. Şapte cumpărători şi-au disputat această operă de artă, estimată la 80 de milioane de dolari. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.
Pastelul realizat în 1895, reprezentând un bărbat în timp ce ţipă, cu mâinile în jurul feţei, având în fundal cerul însângerat al oraşului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Ţipătul" care era încă deţinută de un colecţionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului aparţin unor muzee norvegiene.
Între 1893 şi 1910, Edvard Munch, pictor expresionist (1863-1944), a realizat patru versiuni pentru acest tablou, devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale.
Versiunea vândută miercuri seară în cadrul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby's aparţinea de peste 70 de ani familiei Olsen. Omul de afaceri Petter Olsen a moştenit tabloul de la tatăl lui Thomas, vecin, prieten şi protector al lui Munch. Cu banii încasaţi, Petter Olsen a spus că va construi un nou muzeu dedicat artistului în Norvegia.
Acest tablou are şi o particularitate: el include, scris cu litere roşii pe rama sa din lemn de culoare deschisă, poemul care a inspirat această operă.
Celelalte trei versiuni ale tabloului aparţin Muzeului Munch din Oslo (două versiuni) şi Galeriei Naţionale din Oslo (o versiune).
Doar opt opere de artă au depăşit, în trecut, pragul de 80 de milioane de dolari în cadrul unei licitaţii şi niciuna nu a atins suma de 100 de milioane de dolari, ca sumă netă în licitaţia efectivă. Tabloul lui Munch este singura operă care a reuşit această performanţă.
Precedentul record mondial de preţ era deţinut de un tablou de Picasso, "Nu au plateau de sculpteur", vândut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) în mai 2010, la sediul casei Christie's, la New York.