Rata șomajului a ajuns la un minim istoric. Care sunt companiile care angajează pe bandă rulantă
Datele publicate pentru luna septembrie arată că numărul șomerilor cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani este de aproximativ 520.000 de persoane, în scădere cu 9.000 față de luna precedentă. În comparație, în aceeași lună a anului trecut, cel puțin 630.000 de persoane nu erau angajate.
Motivul pentru care tot mai multe companii au fost încurajate să facă angajări este creșterea economică fulminantă de care s-a bucurat țara noastră în ultimul an. Economia României are cea mai accelerată creștere din Uniunea Europeană și tot mai multe multinaționale testează terenul pentru a-și aduce operațiunile și în România.
Se caută în continuare ingineri, însă candidații care mai știu pe lângă engleză și o limbă străină rară au cele mai mari șanse să primească un job bine plătit. De exemplu, compania HP are în România în jur de 1.000 de angajați, iar planurile multinaționalei includ extinderea și continuarea angajărilor în viitorul apropiat și pe termen mediu, a declarat Mugur Pantaia, managing director al HP România, pentru Wall-Street. Și alte companii precum Accenture, Mondelez, Alpha Bank, Garanti Bank sau Infineon au anunțat că dau drumul la angajări și și-au anunțat deja prezența la târgurile de joburi care se organizează periodic în marile orașe.
Un alt semn bun referitor la viitorul joburilor din România este faptul că aceste companii și-au prelungit termenele de închiriere a spațiilor de birouri, dovadă că sunt mulțumite de evoluția economiei și a pieței muncii din țara noastră. Pe de altă parte, în parcurile de birouri Novo Park, deținute de Genesis Development, al cărei fondator este Liviu Tudor, aceste companii au asigurate toate condițiile pentru a funcționa într-un mediu organizațional care să le asigure succesul.
Cum va arăta piața muncii în 2017
Estimările analiștilor economici arată că trendul pozitiv în privința șomajului, dar și al salariilor se va menține și în 2017. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit, în creștere până la 5% estimările privind evoluția economiei românești, de la 4,2% cât era prognozată în luna aprilie, potrivit Agerpres.
FMI avertizează că vârful de creștere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,8%, ușor peste avansul de 3,6% preconizat în luna aprilie, însă chiar și așa România va înregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa. Pentru 2018, FMI estimează că economia românească va înregistra o creștere de 3,3%.
De asemenea, FMI apreciază și că rata șomajului va continua să scadă și în 2017. La acest lucru ar putea contribui și companiile străine care vor să pătrundă pe piața din România. Numărul acestora a crescut după ce agențiile Moody's și Standard & Poor au ridicat ratingul țarii noastre la categoria investment grade, ceea ce plasează România în zona mediilor cu oportunitate de dezvoltare, mai ales în estul Europei. Drept urmare, este de așteptat să vedem noi companii multinaționale care vin în România, atrase de măsurile de relaxare fiscală intrate în vigoare în 2016, dar și de forța de muncă mai ieftină ca în alte state.