Raiffeisen Bank- o companie efervescenta
Raiffeisen Bank are in acest moment ca trasatura distinctiva cresterea intr-un ritm foarte alert a capitalului sau uman. Cifrele vorbesc de la sine: potrivit Alinei Bebia, Manager Recrutare in cadrul directiei de Resurse Umane, anul trecut, numarul recrutarilor a depasit 1.400, fata 500 in 2003. „Un alt indicator il reprezinta numarul CV-urilor din baza de date: daca la sfarsitul lui 2003 aveam un numar de 7.000 de CV-uri, la finele lui 2004 adunaseram aproape 13.000 de CV-uri”, afirma Alina Bebia.
Corina Vasile, Director de Relatii Publice, spune ca in Raiffeisen Bank lucreaza, la nivel national, 4.500 de oameni, in 205 de unitati. Dintre acestea, 41 sunt sucursale, care coordoneaza agentiile din fiecare judet.
Mutarea in sedii noi –
prilej de sarbatoare
Cresterea semnificativa a bancii a dus la un numar din ce in ce mai mare de angajati si a determinat schimbari ale sediilor sale. Anul trecut si anul acesta, Raiffeisen Bank a investit in doua noi sedii pentru Administratia Centrala. Prima mutare s-a petrecut anul trecut, in mai-iunie, cand a fost inaugurat Centrul Operational de la Pipera, o cladire noua, ultramoderna, dupa conceptul de spatiu deschis. Acolo lucreaza 650 de oameni, Centrul Operational grupand partea din Administratia Centrala care opereaza tranzactiile, dezvolta produsele etc. Corina Vasile isi aminteste: „Am avut o petrecere in aer liber care a iesit grozav, in parcarea din fata cladirii. Am adus si grupul Voltaj, a fost o petrecere cu mici si bere pentru toata echipa care s-a mutat acolo. Le-am pregatit o surpriza – un film care arata toate etapele prin care a trecut acea cladire. Cand au vazut de la ce s-a pornit, au fost cu atat mai impresionati”.
In martie anul acesta, a fost inaugurat centrul din Piata Charles de Gaulle, unde se afla consiliul de administratie si toate directiile din administratia centrala care sunt in front line – vanzari pe toate segmentele, marketing, resurse umane, trezorerie etc. In aceasta cladire lucreaza trei sute si ceva de oameni. Evenimentul a fost sarbatorit intr-un mod original. „Nu aveam un spatiu de genul celui de la Pipera, dar ne-au inspirat imprejurimile. Suntem aproape de Parcul Herastrau si ne-am hotarat sa inauguram cladirea printr-o actiune interna mai deosebita – Raiffeisen Roller Skating Friday. I-am invitat pe colegi in parc si am facut un concurs pe role. Nu au ajuns decat cei mai viteji dintre noi, pentru ca in ziua respectiva ploua. Celor care nu s-au urcat pe role le-am dat niste trasee de facut prin parc, au avut de dezlegat niste sarade; a fost un fel de concurs de orientare. Punctul final era un restaurant unde am ciocnit un pahar impreuna si am luat masa”, isi aminteste Corina Vasile.
Catalin Ardeleanu, Risk Analyst, Corporate Credit Risk Department, nu a ratat cursa pe role. „Ne-am simtit excelent. Ne-am strans, am plecat cu rolele, era o ploaie de primavara, racoritoare. Am fost foarte surprins cand l-am vazut alaturi de mine si pe presedintele bancii, pe role”. Avand in vedere succesul operatiunii, oamenii s-au obisnuit sa renunte vinerea la costume si sa vina in parc cu rolele.
Dezvoltarea carierei – o prioritate
In Raiffeisen Bank, la nivel mondial, spune Melania Pescaru, Responsabil clientela IMM din cadrul Diviziei de Retail Banking, exista departamente speciale care se ocupa de dezvoltarea carierei angajatilor corporatiei. „Pe mine ma motiveaza foarte mult si oportunitatile de cariera din aceasta banca. Cu alte cuvinte, intr-o organizatie internationala atat de mare, altele sunt posibilitatile de dezvoltare, de crestere”, spune Melania Pescaru.
Dezvoltarea nu este insa numai la nivel ierarhic, ci si pe orizontala, prin cursurile de pregatire la care participa angajatii, materialele de pregatire si studiile la care au acces.
Catalin Gavrizescu, Department Manager, Public Sector, spune ca, in momentul in care s-a lansat pe piata Raiffeisen Bank, dupa terminarea procesului de fuziune, multe dintre segmentele de creditare erau neacoperite de catre fosta Banca Agricola, din diferite motive. „Banca a fost nevoita sa intre relativ repede si in conditii profesioniste pe unele segmente unde nu exista neaparat o expertiza. Si creditarea sectorului public a inceput de curand in Romania. Primele credite au fost oferite in 1999-2000. Era un sector nou, insa, beneficiind de un manual de analiza a situatiilor bancare pus la dispozitie de catre USAID tuturor actorilor din sectorul bancar, am avut anumite linii directoare”. Pentru a lucra in mod profesionist, in 2002, cand a fost infiintat departamentul dedicat creditarii sectorului public, cei din Raiffeisen au elaborat, un studiu pe partea de legislatie a sectorului public impreuna cu o firma de avocatura.
Raiffeisen Bank este si o companie multiculturala, in adevaratul sens al cuvantului. In Consiliul de Administratie, presedintele este olandez – Steven van Groningen, Vicepresedintele Diviziei Trezorerie este un american, James Stewart, iar Prim Vicepresedintele si seful Diviziei Corporatii – Marinel Burduja si Vicepresedintele Diviziei de Retail, Razvan Munteanu, sunt romani. Directorii sunt toti romani, cu o exceptie – Roger Hillman. Cei din Raiffeisen Bank Romania merg destul de des la cursuri de specializare in strainatate, spune Catalin Ardeleanu. „Anul trecut am fost la Viena, la un curs de analiza de credit care va continua si in anii ce vin. Banca investeste foarte mult in aceste cursuri. Ne intalnim acolo cu colegi din toate filialele – din Rusia, Croatia, Ungaria. A fost interesant sa aflam cum stau lucrurile si la ei”, isi aminteste Catalin Ardeleanu.
Mobilitatea este de asemenea una dintre caracteristicile principale ale bancii. „Zilele trecute m-am intalnit cu o colega pe care o stiam la Baia Mare… Ei bine, acum lucreaza in Centrala… In general, atunci cand exista posturi libere, oricare ar fi ele, de management sau de executie, intai ii intrebam pe colegii nostri, indiferent din ce oras sunt”, spune Corina Vasile. De altfel, orice pozitie deschisa catre recrutare este adusa mai intai la cunostinta colegilor si apoi sunt cautate alte oportunitati din piata. „Recrutarea interna le ofera colegilor nostri sansa de a-si dezvolta cariera in cadrul organizatiei, este important ca ei sa stie deja ca, in momentul in care simt nevoia sa faca o schimbare in cariera, pot avea noi oportunitati in cadrul organizatiei. Consideram ca recrutarea interna nu este numai o metoda suplimentara de recrutare, ci un important mijloc de motivare si retentie a angajatilor nostri”, afirma Alina Bebia.
Implicare in dezvoltarea
absolventilor
Raiffeisen Bank a primit premiul de Employer of Choice din partea e-Jobs, in 2004, iar proiectul „Raiffeisen Trainee” a fost nominalizat in cadrul sectiunii de responsabilitate sociala corporativa a premiilor oferite de catre Bucharest Business Week. Potrivit Alinei Bebia, Raiffeisen este singura institutie din domeniul bancar unde managementul s-a gandit ca pe piata bancara romaneasca exista multi specialisti, insa nu suficienti manageri. De aceea, se investeste foarte mult in tineri care sa poata prelua responsabilitati manageriale in viitor. Astfel s-a nascut ideea acestor programe dedicate tinerilor, proaspat absolventi -programele Raiffeisen Trainee si Bursa Raiffeisen. Programul Raiffeisen Trainee, explica Alina Bebia, este un program adresat celor mai bine pregatiti absolventi de facultate care, in calitate de angajati ai Raiffeisen Bank, au ocazia de a invata, timp de noua luni. Ei parcurg un anumit traseu in cadrul organizatiei, trec prin majoritatea departamentelor din banca, isi formeaza o imagine de ansamblu asupra intregii activitati bancare, avand astfel posibilitatea ca, la finalul programului, sa aleaga locul de munca care li se potriveste. Pe de alta parte, spune Alina Bebia, programul Bursa Raiffeisen este unic in sistemul bancar. „Noi sprijinim tineri din anii terminali sa isi finalizeze studiile la o universitate de prestigiu din strainatate, le acordam un sprijin financiar nerambursbil, dupa care, la intoarcerea de la studii, ii asteptam cu o oferta de angajare. Asadar, facem ca acesti tineri cu un potential deosebit, care au reusit sa obtina o bursa in strainatate, sa aiba de ce sa se intoarca in tara”. Sunt incurajati si tinerii care doresc sa efectueze stagii de practica, existand un program special destinat studentilor, indiferent de anul de studiu. „In pozitiile de intrare incurajam si oameni fara experienta: anul trecut, din cei peste 700 de tineri care au efectuat stagii de practica la nivel national, 130 au devenit angajatii Raiffeisen”, afirma Alina Bebia, adaugand ca aceste programe fac sa se distinga responsabilitatea sociala a acestei organizatii.
Teambuilding – actorie si sport extrem in slujba coeziunii echipei
Printre evenimentele pe care toti cei din Raiffeisen si le noteaza in calendar, atat la capitolul „fun”, cat si la „business”, se numara si sesiunile de teambuilding. Catalin Ardeleanu povesteste: „Anul acesta am fost la Eforie Nord. Am participat la producerea unui film in care e jucam rolul lui James Bond. Am filmat, am participat cu totii la scrierea scenariului, la productie, la montaj etc. In teambuilding-ul de anul trecut, de la munte, am jucat teatru”.v
Teambuilding nu inseamna neaparat ceva organizat la nivel de corporatie. Catalin Ardeleanu spune ca echipa din care face parte este cu atat mai unita, cu cat membrii ei au initiativa de a petrece timp impreuna si in afara companiei. „Asta vara am avut in cadrul ariei noastre un concurs de karting. A fost un concurs organizat de catre colegi, nu un concurs oficial, dar a fost un succes total”, afirma Catalin Ardeleanu.
Melania Pescaru spune insa ca, pe langa aspectul socializarii, sesiunile de teambuilding organizate anul trecut in directia IMM in care ea activeaza au avut ca obiectiv inchegarea echipei si a fortei de vanzari din toata tara. „Au fost sesiuni de teambuilding destul de greu de trecut, ca probe: catarat pe stanci, canioning, tiroliana s.a.m.d. Sunt niste probe dificile, gandite special pentru vanzatori, oameni dinamici, puternici si cu abilitati de adaptare speciale. In afara de testarea personala a acestor abilitati, aceste teambuilding-uri au avut ca obiectiv principal sudarea echipei si strangerea relatiilor intre vanzatorii locali si echipele de coordonare de la nivel central”, spune Melania Pescaru.
Mediul de lucru: tinuta business, dar fara rigiditate inclusa
Exista mitul potrivit caruia bancile sunt un mediu de lucru monoton, intepenit. La Raiffeisen iti dai seama de cum intri, dupa fotoliile galbene numite „trifoiasi” si cele albe numite „scoici”, ca nu e asa. „Oamenii sunt cei care creeaza mediul de lucru, iar la noi, acesta este extraordinar de relaxat si de prietenos”, spune Catalin Gavrizescu.
„Suntem mai boemi. In rutina zilnica, in ceea ce avem de facut ca profesionisti suntem mai rigizi, dar ca oameni si colegi, nu suntem deloc asa”, spune Catalin Ardeleanu.
Lucrurile s-au schimbat mult in ultimii ani la Raiffeisen, spune Melania Pescaru. „Daca m-ati fi intrebat asta in 2002, probabil v-as fi raspuns ca este un mediu rigid. Acum insa, dupa mai bine de doi ani de zile, pot sa va spun cu certitudine ca este cel mai prietenos si cel mai cald mediu in care se poate lucra in sectorul bancar”, conchide ea.