Qatar Airways renunță la practicile discriminatorii față de angajate
"Politicile noastre au evoluat odată cu creșterea companiei aeriene," a declarat un purtător de cuvânt al Qatar Airways agenției de știri AFP. Conform noilor norme, angajaților de sex feminin care plănuiesc să aibă copii le vor fi oferite locuri de muncă temporare. Personalul feiminin ar putea primi, de asemenea, permisiunea să se căsătorească, dar numai după ce informează compania.
Peste 9.000 de membri ai echipajului de bord muncesc pe avioanele companiei Qatar Airways din întreaga lume. Aproape 80% dintre aceștia sunt femei, care trebuie să își organizeze viața după regulile stricte impuse de companie. O astfel de normă prevede că angajații de sex feminin nu pot fi luați de la locul de muncă decât de "tatăl lor, frate sau soț". Qatar Airways nu a renunțat la această restricție nici acum.
Politicile discriminatorii ale companiei aeriene au întâmpinat critici severe din partea angajaților și sindicatelor din întreaga lume. Organizația Internațională a Muncii (OIM) a analizat normele organizației, după o plângere depusă de Federația Lucrătorilor din Transporturi Internaționale și Confederația Sindicală Internațională. OIM a arătat că statul Qatar a fost unul dintre semnatarii Convenției în vigoare de 57 de ani împotriva d iscriminării la locul de muncă, ratificată de 170 de țări și că normele companiei de a concedia femeile gravide încalcă acordul internațional.
„Măsurile de protecție trebuie să asigure că un lucrător-femeie nu își pierde slujba în timpul sarcinii și că maternitatea nu este o sursă de discriminare", scria OIM în memoriul său din luna iunie a acestui an.
Cu toate acestea, compania aeriană a ignorat presiunea internațională, iar șeful liniilor aeriene, Akbar Al Baker, declarase la momentul respectiv: „Eu nu dau doi bani pe OIM. Sunt acolo pentru a conduce o companie aeriană de succes". Al Baker, de asemenea, a calificat intervenția agenției ONU drept „dovezi de răzbunare împotriva Qatar Airways și împotriva țării mele."
Regatul Qatar a fost criticat în repetate rânduri pentru tratamentul folosit asupra lucrătorilor, în special asupra celor care lucrează pentru a construi stadioanele de fotbal și infrastructura necesară desfășurării Cupei Mondiale din 2022.