PwC: 40% dintre companii au bugetat cresteri salariale pentru 2011
"Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinand cont de faptul ca majorarile salariale au variat intre 2,9% in retail in medie si 5,9% in IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate, raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor de personal", a afirmat Peter de Ruiter, seful Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC.
Oficialul este de parere ca vor exista presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat din cauza recentei majorari a TVA, mai ales in sectoarele cu o puternica prezenta sindicala.
Studiul PayWell Romania 2010 concluzioneaza ca 60% dintre companiile din Romania acorda bonusuri fixe angajatilor. Acestea sunt acordate in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor. Bonusurile sunt oferite de obicei sub forma unor sume fixe, variind intre 150 si 700 de lei.
Bonusul de performanta este un stimulent frecvent pentru management, fiind oferit de trei sferturi dintre respondentii studiului PayWell Romania 2010.
Studiul mai arata ca structura venitului anual are tendinta de a se modifica, in sensul reducerii componentei variabile, de la aproape 30% in 2008 la o medie de 10% in 2010. in acest an, 87% din pachetul salarial si de beneficii a fost reprezentat de salariul fix garantat.
Companiile ofera de asemenea comisioane de vanzari. Comisionul mediu anual de vanzari planificat este de 40% din salariul anual pentru managerii de vanzari si de 32% din salariul anual pentru reprezentantii de vanzari. in ambele cazuri, comisioanele efective platite in ultimul an au fost mai mici decat nivelul planificat: 25% pentru managerii de vanzari si de 20% pentru reprezentantii de vanzari.
Studiul PayWell Romania 2010 cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii avand 140.000 de angajati, si peste 700 de posturi diferite din noua sectoare economice diferite (Industria agrochimica, Industria Constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail).