Puterea binelui, sau despre cum poveștile despre curaj pot salva vieți
Mai ales atunci când, spre exemplu, vorbim despre copiii bolnavi, care trebuie să aibă parte de alinare și să se bucure de viață.
Pe 3 octombrie, Asociația Little People – organizație care derulează programe în beneficiul copiilor și adolescenților afectați de cancer, a lansat “Ziua Curajului”. Proiect care face parte din campania socială „Cine e Leul Tău Curajos?”. Proiectul s-a desfășurat concomitent în 6 orașe ale țării: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
“Știu că numele nostru este cunoscut…Oameni mici…Cine sunt ei? Și ce fac? Se văd poze frumoase pentru cine <dă căutare>. Dar…pozele frumoase sunt din spitale. Este vorba despre a vindeca. Educatoarele, psihoterapeuții, lucrează în fiecare zi cu părinții, cu copiii bolnavi. Și, deoarece, în acest caz, avem de-a face cu cuvinte înfricoșătoare și cu o societate în care, din păcate, încă nu se vorbește deschis despre boală, acești copii au nevoie de curaj. Tocmai de aceea spunem că frica este o reacție, iar curajul este o decizie. Acești copii au nevoie de curaj. Poveștile lor trebuie spuse cu speranță“, spune Katie Ritzi – fondator Asociația Little People România&Comunitatea Temerarii.
.
În mod pozitiv
De Ziua Curajului, voluntarii organizației aflați în locații din inima acestor orașe au încurajat oamenii să își împărtășească propriile povești despre curaj, în formă scrisă sau filmată, anonim, sau în mod asumat. De asemenea, au fost invitați să deseneze ce înseamnă pentru ei Leul Curajos – mascota și simbolul campaniei, iar desenele lor vor ajunge la micuții pacienți. Țelul campaniei fiind acela de a aduce subiectul copilului bolnav de cancer în atenția publicului, într-un mod pozitiv.
“În anul 2006 am înființat Comunitatea Națională a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer – Temerarii, care azi numără peste 400 de membri, din dorința de a oferi o voce puternică tinerilor care au terminat tratamentul oncologic. Dorim să creștem notorietatea importanței luptei împotriva cancerului la copii și tineri adulți și, indirect, să sensibilizăm, și să încurajăm familiile cu copii sau adolescenți să meargă la doctor la primele semne de boală”, mai adaugă Katie. În luna decembrie, va fi organizată o Gală Aniversară a comunității Temerarii, care anul acesta împlinește 10 ani.
O serie de persoane publice au dorit să se alăture cauzei curajului, astfel că până acum și-au manifestat susținerea Simona Pătruleasa și Vizi Imre – iar lor li se vor alătura și alte vedete. Ei și-au împărtășit propriile povești despre curaj pentru a transmite mesajul de susținere a acestor copii la cât mai mulți oameni. Mecanismul de implicare este unul foarte simplu. Oamenii sunt invitați să-și deschidă inima și să răspundă la intrebarea: “Cine e leul tău curajos?”.
Fără rușine sau frică
Cu ocazia Zilei Curajului a fost lansat și un spot publicitar (care se bucură de o campanie de teasing în mediul online), realizat cu sprijinul Lidl România, intenția fiind aceea de a accentua conștientizarea faptului că în viața tinerilor, cancerul este un dușman de temut. Esențialul este că există speranță, deoarece există tratamente și există sprijin. Iar tinerilor nu trebuie să le fie rușine sau frică. Ei luptă împotriva cancerului, ei sunt cei mai curajoși români!