Proiect impresionant, care poate contribui la rezolvarea unor probleme de actualitate ale omenirii
Este vorba de un proiect al dezvoltatorului imobiliar ReGen Villages derulat în parteneriat cu firma de arhitectură daneză EFFEKT care, aplicat la scară largă, poate contribui la rezolvarea unor probleme de actualitate ale omenirii, de la chestiuni de mediu la securitatea alimentară, scrie Inhabitat.
Comunităţile ReGen Villages, care au fost denumite „eco-satele Tesla”, au la bază cinci principii de bază: locuinţe care produc mai multă energie decât folosesc; producţie locală de alimente ecologice; energie regenerabilă şi stocarea acesteia; reciclarea apei şi a deşeurilor; comunităţi locale autonome.
Casele construite în cadrul acestor comunităţi vor fi prevăzute cu panouri fotovoltaice şi vor dispune de sisteme pasive de încălzire şi răcire. Familiile îşi vor cultiva propriile fructe şi legume în sere conectate la fiecare locuinţă. Împreună, aceste locuinţe vor forma un „un eco-sistem local”.
În pieţele publice vor exista staţii pentru încărcarea electrică a maşinilor. De asemenea, proiectul prevedere instalarea unor ferme aquaponice verticale. Satele vor dispune de sisteme comune pentru stocarea apei şi pentru reciclarea deşeurilor. Sunt prevăzute şi zone destinate creşterii animalelor, spaţiilor de joacă şi centrelor culturale.
Fiecare comunitate va fi formată din 100 de familii, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare. Locuitorii pot efectua diverse activităţi în folosul comunităţii pentru a beneficia de reduceri la plata taxelor lunare.
Pe lângă Olanda, sunt avute în vedere proiecte pilot în Suedia, Germania, Norvegia şi Danemarca şi există planuri în faze incipiente pentru crearea unor astfel de comunităţi şi în China, Africa şi Emiratele Arabe Unite.
Proiectul presupune utilizarea resurselor într-un circuit închis, în care deşeurile rezultate în urma unui proces pot fi folosite ca materie primă pentru un alt proces, a explicat Ehrlich pentru Business Insider. Proiectul ar urma să fie finalizat în 2018.