Programul de burse naționale „Pentru Femeile din Știinţă” și-a desemnat câștigătoarele
Cele două câştigătoare ale ediţiei a patra a programului sunt Edina Rusen, proiect câștigător Cristalele fotonice cu aplicații laser (secţiunea Ştiinţele Fizice), şi Cornelia Braicu, proiect câștigător Combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia ţintită cu ARN de interferenţă în tratamentul cancerului de sân triplu negativ (secțiunea Ştiințele Vieţii).
Juriul a fost format din personalităţi ştiinţifice de prestigiu ale comunităţii ştiinţifice din România: Acad. Maya Simionescu, Preşedinte al Secției de Științe Biologice a Academiei Române și Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară „N. Simionescu”; Dr. Maria Zaharescu, Șef laborator Combinaţii Oxidice şi Ştiinţa Materialelor din Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române; Dr. Raluca Van Staden, Şef Laborator de Electrochimie și PATLAB Bucureşti din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată; Dr. Marius Enăchescu, Director General al Centrului de Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie, Universitatea Politehnică Bucureşti; Dl. Ani Matei, Secretar General Comisia Națională a României pentru UNESCO și Dl. Gilles Antoine, Country Managing Director, L´Oréal România.
Edina Rusen este şef de lucrări în cadrul departamentului de Bioresurse şi Ştiinţa Polimerilor în cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialor în cadrul Universităţii Politehnică Bucureşti, iar proiectul câştigător a avut ca temă cristalele fotonice cu aplicații laser.
Cornelia Braicu este inginer Biochimist şi Coordonator Laborator Genomică Funcţională, Centrul de Cercetări pentru Genomica Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. Proiectul ei câştigător a avut ca temă combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia ţintită cu ARN de interferenţă în tratamentul cancerului de sân triplu negativ.
Programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară. 2013 este al patrulea an consecutiv în care programul de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” continuă să ofere suport comunității științifice locale.
În comparaţie cu anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 58% în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii.