Profesionistii romani din America si Romania fac cunostinta la Young & Smart
Din Romania, peste ocean
In cele douazeci de editii realizate la Bucuresti, am prezentat povestile de succes ale unor profesionisti din arhitectura (Mihai Dutescu), sport (Marian Oprea), muzica (Tudor Chirila), avocatura (Costin Taracila), executive search (Radu Manolescu), politica (Cristian Boureanu), chirurgie plastica (Adina Alberts), regie film (Radu Muntean), hair-styling (Radu Popescu), publicitate si branding (Liviu Lambrino) si altele inca pe-atat.
Am adus in atentia tinerilor profesionisti romani si conceptul de mentor si mentoring (indrumare de cariera). Am prezentat alaturi de tanarul „young & smart", in fiecare editie a emisiunii, un mentor, un specialist senior, ale carui indrumari si sfaturi sa-i fie celui dintai de folos in evolutia ulterioara a carierei sale. Printre mentorii care s-au asezat alaturi de profesionistii Young &Smart s-au numarat: Monica Tatoiu (Oriflame), Dan Pascariu (HVB), Anca Harasim (AmCham), Stefania Pop (Junior Achievement Romania), Paul Nuber (Nestle Romania), Manuela Nestor (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen). Din octombrie 2006, realizez emisiunea de la New York, iar Money Channel va prezinta tot in fiecare sambata la ora 10 dimineata romanii de succes de aici.
Tineri si destepti
Young & Smart promoveaza valorile capitalismului. Pentru asta, si pentru a pune cat mai bine in lumina generatia tanara de profesionisti romani, am „mutat" o perioada locatia emisiunii in America. Povestile tinerilor romani de succes de aici sunt adevarate lectii de capitalism. Este foarte interesant pentru tinerii din Romania sa asculte si sa inteleaga diferentele sistemelor social, economic, educational si politic dintre Romania si America, din expunerile personale ale invitatilor de peste ocean.
Tiberiu Vadan conduce, la 30 de ani, departamentul de Corporate Strategy si M&A (fuziuni si achizitii) al unei renumite firme de consultanta internationala din New York (Alvarez & Marsal). Puteti gasi usor pe Google informatii atat despre Tiberiu, cat si despre compania la care lucreaza. Dana Butunoi, studenta la un masterat in drept la New York University (NYU), poate ajunge sa castige un salariu anual de sase cifre (in dolari, cum se spune in America), in maximum doi-trei ani dupa absolvire, daca are rezultate bune si intra pe o pozitie de junior la una dintre cele mai prestigioase firme de avocatura din New York. Georgiana Avram, pentru care actoria este deocamdata doar o pasiune, trebuie doar sa joace in spectacolul potrivit pentru a fi „descoperita" de un impresar sau agent, moment din care cariera ei va incepe sa se dezvolte.
De ce functioneaza visul american
Ce ofera in plus America tinerilor ambitiosi si talentati? Ei bine, le ofera resursele potrivite pentru obtinerea echilibrului profesional in timp ce lupta pentru realizarea ambitiilor lor. Echilibrul profesional este mai degraba atins de un american de 26-27 de ani care a absolvit facultatea de drept decat de un roman de 22 de ani, absolvent al aceleiasi facultati. Motivul este unul absolut logic: americanii nu au de la copiii lor de 18 ani pretentia sa stie din prima ce vor sa faca in viata. Sistemul lor educational este astfel conceput incat, dupa liceu, toti cei care vor sa mearga la facultate beneficiaza in primii doi ani de cursuri de cultura generala. Cursurile de specializare din timpul ultimilor doi ani de „colegiu" raman mereu la alegerea studentului, pentru ca abia la 20 de ani se presupune ca un tanar poate sa realizeze in ce cariera ar vrea sa lucreze pentru tot restul vietii lui.
Abia dupa ce au absolvit patru ani de „college", echivalentul facultatii de la noi, studentii se specializeaza. Pentru cei care vor sa devina avocati urmeaza inca doi ani de specializare la Drept, pentru cei care vor sa devina bancheri, specializare in business si finante. Specializarea profesionala presupune atat maturitatea intelectuala, cat si cea biologica a studentilor. Astfel, este posibil, dar mult mai putin probabil decat in cazul studentilor romani, ca un tanar inginer de constructii american sa realizeze ca isi dorea sa devina de fapt arhitect, si asta pentru ca a avut la dispozitie patru ani dupa terminarea liceului si inainte de inceperea specializarii in constructii, pentru a-si da seama daca nu cumva alta este profesia care i se potriveste.
Pentru aproape orice vis sau plan de cariera, America ofera tinerilor ei resursele pentru a reusi. E adevarat, daca nu esti printre cei mai buni, rezultatele tale vor fi modeste. Din lipsa de spatiu locuibil, din lipsa de sprijin material, din cauza mentalitatii post-comuniste care tine inca foarte multi tineri in acelasi apartament cu parintii lui, „pentru ca acolo e mai bine", tinerei generatii de romani ii lipseste si avantul si curajul de a-si lua devreme viata in propriile maini, intelegand ca sunt singurii responsabili pentru viitorul lor.