Procrastinarea: cum ne molipsim de ea și care sunt cele mai eficiente antidoturi
În loc să citim, să învățăm, sau să terminăm câteva lucruri din lista de responsabilități, preferam să facem ceva care exclude toate aceste lucruri: procrastinare. Trebuie doar să începem ce avem de facut, însă dintr-un anumit motiv, nu putem face asta. Să vedem de ce trebuie și cum ne putem vindeca această manie a "dolce farniente".
Psihologii definesc procrastinarea ca un mecanism prin care unii oameni încearcă să își inducă o stare de bine într-un anumit moment, în timp ce amână terminarea unor sarcini, știind că mai târziu vor regreta asta, arată Knote. Într-un fel, are logică: cine ar vrea să scrie un raport de 20 de pagini când poate să lenevească sau să urmărească un joc?
Un profesor de la Universitatea Carleton din Ottawa, Tim Pychyl, care a studiat procrastinarea timp de două decenii, spune că în adâncul nostru mulți suntem încă la vârstă psihologică de 6 ani și ne place uneori să trăim ca atunci. Asta explică acel refuz de a face ceva care pune stăpânire pe cei care procrastinează.
Citește mai multe pe Wall-street.ro