Privită în mod concret: Piaţa energiei regenerabile, între clasamente și modă
Ne aflăm pe o piață energetică în continuă schimbare, în care producerea de energie nu numai că a devenit un subiect la ordinea zilei, dar se află și în topul preocupărilor “managerilor energetici“. Motivul este de la sine înțeles: omenirea cauta în permanență alte surse de energie, care să le înlocuiasca pe cele din prezent.
Ultimul raport EY – Renewable energy country attractiveness index (RECAI) pe lângă faptul că evidenţiază modul în care trei factori disruptivi (digitizarea, descentralizarea şi decarbonarea) remodelează piaţa de retail a energiei şi modul în care competitori noi şi agili erodează cotele de piaţă ale furnizorilor tradiţionali, „marchează“ cele mai atractive piețe în domeniu.
Astfel, potrivit raportului, China îşi păstrează prima poziţie în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă.
Statele Unite au pierdut acest loc în luna mai 2017, coborând pe locul al treilea, după India – a cărei poziție e din ce în ce mai fragilă în cadrul clasamentului. Anularea unor acorduri de achiziţie în domeniul energiei eoliene şi scăderea abruptă a tarifelor în cadrul celor mai recente licitaţii pun sub semnul întrebării capacitatea Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022.
Daune serioase în SUA?
În Statele Unite, alături de recentele decizii ale administraţiei actuale de renunțare la politicile administraţiei precedente legate de schimbarea climatică, în luna septembrie, Comisia americană pentru comerţ internaţional (USITC) a emis o reglementare preliminară prin care se menționează că importurile crescute de panouri solare au potenţialul de a genera "daune serioase" pieţei interne. Industria generării de energie electrică din energie solară aşteaptă recomandările finale ale acestei comisii până la data de 13 noiembrie 2017.
Conform index-ului RECAI, ţările din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord urcă în clasament, în contextul unei intensificări a activităţii în zona energiilor regenerabile şi a unei serii de reglementări legate de politicile din domeniu, de finanţare a tranzacţiilor şi de ofertele din regiune. În Egipt, International Finance Corporation a aprobat suma de 635 milioane USD pentru proiecte de energie solară totalizând 500MW, Arabia Saudită a inițiat o licitație pentru prima sa fermă eoliană la scară industrială – un proiect de 400 MW, iar Algeria, nou intrată în index, pe poziţia 38, o licitaţie de energie solară de 4GW.
În ciuda instabilităţii regionale, Coreea de Sud a urcat patru poziţii până la locul 29, ca urmare a planurilor de creştere a cotei energiei regenerabile de la 6,6%, cât înregistrează în prezent, la 20% până în 2030, aşa cum a anunţat recent Moon Jae-in, noul preşedinte ales.
Franţa continuă ascensiunea spre top cinci RECAI, ajungând pe poziţia a şasea, în creştere cu două poziţii, ca urmare a unor noi licitaţii şi achiziţii, combinate cu sprijinul politic puternic pentru energii regenerabile anunţat de preşedintele Macron.
O serie de indicatori
Potrivit datelor EY furnizate în mai a.c., România a ieșit din clasament, iar Valeriu Binig (foto), partener în cadrul Departamentului de asistență în afaceri, EY România a explicat: “Nu ne aşteptăm la ascensiuni ale României în clasamentul mondial al atractivităţii, după încheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile şi în absenţa unei decizii privind un eventual sprijin pentru producţia descentralizată, ce ar folosi în special panouri solare pe acoperişuri. Adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până la 31.12.2016, înainte de a permite din punct de vedere tehnic o nouă etapă de expansiune”.
În cadrul celei de-a 50-a ediţii a RECAI, raportul recapitulează ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani și marchează momentele cheie ale parcursului energiilor regenerabile, estimând că noile energii generate eolian şi solar vor reprezenta 34% din producția de energie de la nivel global până în anul 2040.
„În Europa devine foarte <la modă> combinația panouri fotovoltaice pe acoperiș + capacitate de stocare a energiei electrice + automobil electric. Este posibil ca schemele naționale de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile de energie să devină mai puțin relevante pe măsură ce costul uniformizat pe termen lung al electricității din astfel de surse devine comparabil cu cel al tehnologiilor clasice, pe măsură ce progresul tehnologic aduce scăderea costurilor de capital,” a declarat Valeriu Binig.
Raportul RECAI realizează un clasament al primelor 40 de pieţe din punctul de vedere al atractivităţii şi oportunităţilor de investiţii în sectorul energiei regenerabile, având la bază o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pieţei de energie şi de tehnologie specifică.
Indicele monitorizează 40 de pieţe din întreaga lume: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, România, Arabia Saudită, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi SUA.