Prima zi la un loc de muncă pentru 350 de elevi din capitală
“Ce vreau să devin când voi fi mare?; Care este cea mai potrivită meserie pentru mine?; Cum să mă pregătesc ca să fac meseria dorită.”, acestea sunt întrebările la care orice tânăr se gândește înainte de a termina liceul. Programul internațional de orientare profesională Job Shadow Day®, aflat la a XII-a ediție și derulat cu sprijinul comunităților educaționale și de afaceri din toată țara, vine în ajutorul viitorilor absolvenți de liceu. Înainte de activitatea de shadowing, elevii derulează la clasă împreună cu dirigintele activităţi de orientare profesională din ghidul Job Shadow Day® prin care învaţă să scrie un curriculum vitae şi o scrisoare de intenţie, cum să se prezinte la un interviu şi în ziua de shadowing. După ziua petrecută în companie sau în instituţie, elevii împreună cu diriginţii discută la clasă despre această experienţă.
Pe parcursul zilei de shadowing, elevii participanţi, recomandați de cadre didactice şi intervievați de echipa Junior Achievement România, au observat cum lucrează angajaţii, au primit sarcini individuale şi de echipă şi au primit răspunsuri la întrebările din Jurnalul Job Shadow. Astfel ei au avut la finalul zilei o radiografie a profesiei respective, înțelegând care sunt studiile necesare, responsabilităţile şi dificultăţile, echipamentele folosite şi modul de lucru în echipă. La rândul lor, angajatorii au aflat mai multe despre așteptările și pregătirea tinerilor de liceu, putând să contribuie activ la formarea lor profesională timpurie.
Cele mai dorite domenii de anul acesta sunt: instituții publice (35%), IT&C (15%), sănătate (13%), cultură/artă (9%), finanţe-bănci (9%), juridic (8%), marketing şi comunicare (7%), turism & HORECA (6%), jurnalism (6%), resurse umane (5%).
“Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obișnuită a angajatorilor care își înțeleg rolul de investitori în educația și formarea tinerilor. Aceasta nu este o simplă vizită în companie sau instituţie în care elevii sunt spectatori, ci este o zi normală de muncă în care elevii primesc sarcini de lucru, sunt implicaţi în activităţile curente ale echipei şi sunt încurajaţi să contribuie la proiectele în lucru. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituțional şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câștigată pentru toată lumea: elevi, angajați, profesori și părinți ”, declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.
Programul Job Shadow Day® se adresează și elevilor din clasele 0-X, aceștia petrecând o zi de lucru la locul de muncă al unuia dintre părinți. În acest an, la program participă peste 28.000 de elevi (6-19 ani) din 200 de localități din toată țara, numărul participanților triplându-se în ultimii trei ani.