Președinția Băncii Mondiale rămâne la americani
Totuși, pentru prima dată, candidatul Statelor Unite a avut un concurent, respectiv ministrul nigerian al Finanțelor Ngozi Okonjo-Iweala, susținut de Brazilia și Africa de Sud. Kim a avut sprijin din partea Statelor Unite, Canadei, Japoniei și statelor din Europa de Vest.
Kim este medic, antropolog și președinte al Colegiului Dartmouth College din New Hampshire (SUA). El va prelua șefia Băncii Mondiale de la Robert Zoellick la 1 iulie.
Puțin cunoscut, acest practician în domeniul sănătății publice va trebui să depășească scepticismul unei bune părți a economiștilor, care îi reproșează o anumită lipsă de experiență financiară și diplomatică, scrie AFP.
"Membrii Consiliului de Administrație l-au ales pe Jim Yong Kim ca președinte, pentru un mandat de cinci ani, incepând de la 1 iulie", a anunțat instituția într-un comunicat. "Candidații finali au primit susținere din partea țărilor membre, lucru care constituie un indiciu cu privire la calibrul lor", se mai arată în comunicatul citat de presă internațională.
Totuși, Banca Mondială nu a precizat exact cum a fost făcută această alegere, relatează Reuters. Comunicatul nu face nicio referire la "consensul" dintre țările membre. De asemenea, nu era posibil să se știe cum s-au pronunțat statele membre care nu și-au făcut, încă, publice preferințele, și anume țări precum China, Brazilia sau țările europene.
Grație unui aranjament tacit cu europenii, postul este monopolizat din 1946 de către americani. În schimb, europenii au monopolizat în același mod conducerea Fondului Monetar Internațional (FMI).
Potrivit AFP, ministrul nigerian Okonjo-Iweala a încercat, fără rezultat, să conteste tradiția.
“Știți, această alegere nu are la bază, cu adevărat, meritul", a declarat ea la Abuja. "Este un vot în funcție de greutatea politică", iar, "din acest motiv, Statele Unite îl vor caştiga".
Statele membre ale Băncii Mondiale s-au angajat în 2011 să aleagă președintele după o procedură "deschisă, transparentă și bazată pe merit".
Statele Unite au apreciat că acest angajament a fost respectat, îndemnând și "alte instituții financiare internaționale" să urmeze aceeaşi procedură.
"Sunt convins că Bancă Mondială va beneficia de o noua perspectivă și de calitățile solide de conducere ale lui (Jim Yong) Kim", a declarat secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner, citat de Reuters.