Premiul european pentru jurnalism susține campania anti-fumat
Zick, care scrie pentru revista NEON, a fost astfel recunoscut pentru articolul „Aer încărcat”, care analizează procesul prin care fumatul a ajuns să nu mai fie apreciat în Germania. Articolul a fost ales dintr-un număr mare de materiale de presă trimise din întreaga Uniune Europeană.
Materialul „Cum să renunți la fumat – trecerea prin Purgatoriu", înscris de jurnalistul Andrei Udișteanu de la postul TV Digi 24, s-a aflat printre cele 15 articole finaliste.
Acesta este al doilea an în care Comisia Europeană a acordat un premiu special celui mai bun demers jurnalistic pe tema fumatului. Premiul atrage atenția asupra importanței de a oferi publicului mesaje pozitive despre sănătate și demonstrează angajamentul Comisiei în ceea ce privește controlul tutunului în Uniunea Europeană.
Fumatul cauzează anual aproape 700.000 de decese care pot fi prevenite în UE și reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății cetățenilor europeni. Este, astfel, necesar ca acesta să fie combătut urgent. Campaniile de informare reprezintă o parte importantă din strategia pan-europeană pentru controlul tutunului a Comisiei Europene, iar campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit” (www.exsmokers.eu ) ajută în prezent aproape 335.000 de bărbați și femei să ducă o viață fără fum.
Cel care a re-confirmat importanța acestei campanii la ceremonia de la Bruxelles a fost doctorul Jordi Monès, membru al Consiliului Executiv FC Barcelona (FCB), responsabil de partea medicală. Monès le-a prezentat jurnaliștilor Quit Smoking With Barça (www.quitsmokingwithbarca.eu), cea mai recentă inovație din cadrul campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit”. Aceasta reprezintă o inițiativă originală care promovează renunțarea la fumat în UE utilizând instrumentele și succesul campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit.” În plus, cei care se înscriu beneficiază și de sprijinul clubului de fotbal FC Barcelona prin instrumentul online pentru sănătate, FCB iCoach.
Ceilalți câștigători ai „Premiului european pentru jurnalism în domeniul sănătății” au fost aleși dintre 557 de aplicanți, care au abordat subiecte legate de sănătate și serviciile din acest domeniu:
Locul 1: Petr Třešňàk, jurnalist la revista Respekt (Republica Cehă), pentru articolul „Aventuri în salonul 14", care spune poveștile dintr-un salon al unui spital de psihiatrie în care sunt tratate cele mai dificile cazuri, precum și a unei asistente medicale devotate, care a reușit să ajute cu adevărat.
Locul 2: Ailbhe Jordan, jurnalist la Medical Independent (Irlanda), pentru articolul „Sunt testele de depistare o risipă de bani?", ce prezintă dezbaterea sumbră asupra costurilor și eficienței testelor pentru depistarea cancerului, în special cel de sân.
Locul 3: Daniela Cipolloni, jurnalist la revista Oggi Scienza (Italia), pentru articolul „Toate minciunile spuse de băncile de cordoane ombilicale.” Articolul abordează controversatul subiect al conservării cordonului ombilical al bebelușilor pentru tratamente medicale viitoare.
Vorbind în cadrul ceremoniei, Comisarul Tonio Borg a declarat: „Toți cei patru câștigători din această seară au impresionat prin modul în care au abordat subiectele respective. Deși se referă la elemente diferite, ca sănătatea mintală, testele pentru depistarea cancerului, băncile de organe și controlul tutunului, articolele câștigătoare au în comun faptul că abordează subiecte sensibile, care trebuie discutate la nivelul Uniunii Europene”.