Pirateria si Contrafacerea
Progresele incep sa apara, iar autoritatile acorda din ce in ce mai multa atentie acestui domeniu. "In 2006, in perioada in care Romania se pregatea de aderare si in care autoritatile au acordat o atentie deosebita domeniului protejarii drepturilor de proprietate intelectuala, rata pirateriei software a scazut cu 3% pana la 69%. Speram ca acest trend de scadere a pirateriei sa fie confirmat si la sfarsitul acestui an", declara avocat Magda Popescu, reprezentant al Business Software Alliance in Romania. O parere asemanatoare are si Antoine Baveux, director de marketing al Schneider Electric Romania. Acesta considera ca aderarea Romaniei la UE va impune in mod automat anumite standarde si ca astfel se va reduce treptat consumul de produse contrafacute. "Un efect benefic al aderarii la UE este, printre altele, impunerea standardelor europene, fapt care va reduce in timp consumul de produse contrafacute sau de slaba calitate", declara Antoine Baveux. Un punct de vedere similar are si Adina Valean, europarlamentar. Aceasta este de parere ca efectele sunt spectaculoase datorita modului eficient in care autoritatile actio-neaza. "Marcile originale sunt afectate in proportie de 10-12%. Acest rezultat spectaculos se datoreaza faptului ca autoritatile romane au luat masuri din timp. Inca de la inceputul anului 2006 functioneaza la nivel national un Comitet de Actiune care cuprinde 27 de institutii romanesti cu atributii de supraveghere, inregistrare si control al acestor marfuri. In prima linie de control se afla Autoritatea Nationala a Vamilor care constata si comunica transferul produselor contrafacute, apoi politia care investigheaza infractiunea efectiva", sustine Adina Valean.
Cele mai contrafacute
Se pare ca cele mai contrafacute produse sunt: CD-urile, DVD-urile, piesele auto si tigarile, iar tarile de provenienta sunt China, Turcia si Orientul Mijlociu. "Exista cinci produse care se detaseaza in topul produselor contrafacute: textilele,
CD-urile si DVD-urile, piesele auto si tigarile, majoritatea acestora provenind din China, Turcia si Orientul Mijlociu. De departe ponderea cea mai importanta o detin produsele chinezesti (65-70 %), urmata de cele din Turcia (in special piesele auto). Trebuie precizata clar si diferenta dintre contrafacere si piraterie. Contrafacerea afecteaza brandul, iar pirateria afecteaza platile privind drepturile de proprietate intelectuala", sustine Adina Ioana Valean. Totodata, in topul produselor contrafacute se numara si softurile de proiectare asistata, precum Autodesk. "In zona utilizatorilor individuali probabil ca pirateria se ridica la peste 90%. La acest nivel, al utilizatorilor individuali, cel mai mult se pirateaza aplicatiile office, sistemele de operare si antivirusii, iar Internetul si retelele de tip file-sharing sunt cele mai utilizate pentru copierea de programe de calculator neoriginale. In domeniul aplicatiilor de business, o rata foarte mare de piraterie se inregistreaza si la produsele de proiectare asistata, cum sunt cele Autodesk", declara Gabriela Mechea, Director General GECAD Net. In plus, Gabriela Mechea considera ca situatia nu se va schimba foarte mult deoarece de vina este mentalitatea oamenilor. "De vina este mentalitatea. O investitie de 100-150 de lei pe an, caci atat costa o licenta de antivirus, sau chiar mai putin la reinnoirea ei, nu reprezinta o suma atat de mare pentru cel care si-a permis un computer sau un laptop. Mai trist este ca aproape 70% dintre firme apeleaza tot la produse piratate", sustine Gabriela Mechea.
Raportul lui Zingaretti
In vederea armonizarii codului penal la nivelul Uniunii Europene, Parlamentul a aprobat raportul europarlamentarului Nicola Zingaretti (PSE, IT) privind respectarea proprietatii intelectuale in cadrul celor 27 de state membre UE. "Categoric, uniformizarea dispozitiilor penale in materia protejarii proprietatii intelectuale la nivel european este binevenita. Cu toate acestea, forma adoptata contine o serie de elemente pe care le apreciem ca generand confuzii si potentiale probleme la nivel de aplicare in practica. In acest moment, standardele de protectie deja existente in Romania sunt superioare celor propuse in acest proiect de directiva", sustine Magda Popescu. O alta initiativa care are drept scop combaterea pirateriei este "MADE IN"- o propunere de reglementare privind etichetarea obligatorie cu marca de origine pentru produsele din tarile lumii a treia. "Marca de origine ar trebui sa fie atasata oricarui produs care intra pe teritoriul UE si este introdus pe piata interna. Este cazul unor categorii de produse cum ar fi textilele si imbracamintea, bijuteriile, ceramica, sticlaria si mobila", declara Adina Valean.
Exterminarea pirateriei
"Rezultatele cooperarii se vad si reprezinta categoric formula eficientei in combaterea acestui fenomen", declara Magda Popescu. De aceeasi parere este si Antoine Baveux, care considera ca o colaborare cu autoritatile poate fi o solutie la aceasta problema. "Continuarea acestui proces de combatere a prezentei produselor contrafacute este in mod clar o solutie, cel putin la nivelul companiei noastre. Sunt convins ca rezultatele colaborarii cu autoritatile in drept vor fi pe masura asteptarilor noastre si sunt deja vizibile. Multe puncte de vanzare nu mai comercializeaza aparataj electric cu provenienta incerta. Sunt convins ca la nivel national se vor implica mai mult asociatiile pentru protectia consumatorilor alaturi de autoritatile in drept. Numai printr-o mediatizare sustinuta se poate ajunge la o constientizare in masa a pericolului folosirii produselor copiate", sustine Antoine Baveux.