Piramida succesului in comunicare
Metoda se numeste Piramida succesului si contine ingredientele esentiale ale performantei. Fiecare colt al piramidei defineste unul dintre cele 4 ingrediente. Le voi prezenta pe rand, in ordinea fireasca, denumindu-le S1, S2, S3 si S4, dupa initialele fiecarui element.
Interesant este ca poti aplica acest model in orice domeniu in care vrei sa obtii performanta: sport, invatarea unei abilitati noi, lucrul cu persoane dificile etc.
Iata care sunt cei 4 S ai modelului:
S1 – Scopul
Scopul se refera la rezultatul final pe care vrei sa il obtii din comunicarea cu interlocutorul tau.
De exemplu, poti da raspunsuri de tipul:
Sa obtin o noua intalnire
Sa aflu informatia X
Sa creez o relatie de incredere
Cu cat scopul tau este mai clar, cu atat actiunile tale vor fi mai bine directionate catre succes. Un scop neclar sau neprecizat te va face sa reactionezi doar la stimulii transmisi prin mesajele interlocutorului tau. Acest simplu fapt ii da celuilalt controlul comunicarii si prima sansa sa obtina ce vrea (uneori in detrimentul tau).
S2 – Semnificatia
Semnificatia sau relevanta actiunii se refera la gradul de importanta pe care il atribui actiunilor tale. De exemplu, sa presupunem ca vrei sa inveti cum sa retii usor nume si figuri (o abilitate esentiala pentru succesul in comunicare). Daca aceasta abilitate are o importanta cruciala pentru tine, vei fi puternic motivat si in consecinta iti cresc sansele de reusita. In aceeasi idee, Henry Ford spunea: Daca tu crezi ca poti sau crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri! O conditie esentiala pentru succes este sa crezi ca succesul este posibil.
S3 – Starea
Este dificil sa obtii performanta daca nu te afli in starea potrivita. Pe exemplul precedent, o stare de stres sau de panica va fi probabil suficienta pentru a te impiedica sa retii numele unei persoane cu care te intalnesti. In schimb, daca esti relaxat sau calm si increzator, sunt sanse mult mai mari sa retii corect numele respectiv. Simplu spus, cateva respiratii profunde, in care durata expiratiei este de doua ori mai mare decat a inspiratiei sunt adesea suficiente pentru a te pozitiona in starea potrivita retinerii numelui (desigur, exista si alte tehnici mai complexe pentru controlul emotional). Starea emotionala de calm, relaxare si incredere in sine si deschidere fata de interlocutor este un ingredient important pentru obtinerea succesului in comunicare.
S4 – Strategia
S4 se refera la metoda concreta sau tehnica prin care iti realizezi pas cu pas scopul.
De exemplu, in cazul retinerii numelui, una dintre tehnicile eficiente presupune:
1. Imagineaza-ti ca pe fruntea persoanei din fata ta este scris numele pe care tocmai ti l-a spus.
2. Repeta numele pe care tocmai l-ai auzit cu voce tare. De regula, daca repeti de patru ori numele in primele 10 minute, acesta se va fixa in mintea ta. O prima ocazie sa faci asta este chiar atunci cand faci primul schimb de replici.
De exemplu:
Salut, eu sunt Andy!
Salut, eu sunt Mihai!
Imi pare bine sa te cunosc, Mihai!
Ideea esentiala in piramida succesului este ca ai nevoie de toate cele patru ingrediente pentru a-ti mari performanta. De multe ori, cartile de dezvoltare personala si profesionala ofera informatii din categoria S4, fara sa tina cont de importanta celorlalte colturi ale piramidei. Dupa cum este usor de observat, nici unul dintre cei 4S nu poate exista in izolare. Fara aportul integral al celor 4S, succesul ramane doar o incercare fara prea multe sanse.
Inspiratie!