Peste 2.000 de elevi învaţă ce înseamnă să fii un consumator chibzuit
Iniţiativa unui program de educaţie financiară adaptat grupei de vârstă 6-7 ani vine în contextul raportului Comisiei Europene, potrivit căruia România face parte din statele care nu asigură prin programa naţională pentru ciclul primar dezvoltarea competenţelor transversale precum spiritul civic, spiritul antreprenorial, competenţe IT şi de administrare a resurselor financiare. Programul educaţional „Noi înşine” se adresează clasei pregătitoare şi clasei întâi. Această versiune pilot a programului conţine şi o serie de activităţi auxiliare prin care elevii câştigă puncte la parcurgerea corectă a fiecărei activităţi şi intră în „Clubul copiilor harnici şi chibzuiţi”. Programul se derulează în 24 şcoli din 10 oraşe: Bucureşti, Alexandria, Braşov, Călăraşi, Cluj Napoca, Constanţa, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Timişoara.
„Schimbările au fost în primul rând observate de părinți. Aceștia au spus că într-adevăr copiii au devenit ceva mai chibzuiți. Personal am fost impresionată de răspunsurile lor din cadrul lecțiilor. De exemplu, la întrebarea "Ce ați face dacă ați avea salariu?" niciun elev nu a răspuns că și-ar cumpăra dulciuri sau jucării, ci că ar cumpăra mâncare, haine, ar plăti facturile și chiria și i-ar ajuta pe cei săraci. Menționez că nu li s-a sugerat niciun răspuns și majoritatea au 7 ani, adică sunt destul de mici. Evident se observă o responsabilizare.”, a declarat Petrache Gabriela Nicoleta, învățătoare la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 Dimitrie Cantemir din Galați.
Colaborarea dintre Raiffeisen Bank şi Junior Achievement a început în anul şcolar 2010-2011, prin programul educaţional „ABCdar Bancar”. Programul se adresează tinerilor din grupa de vârstă 15 – 19 ani şi facilitează înţelegerea unor concepte şi mecanisme de folosire a bugetului de venituri şi cheltuieli, economii, investiţii, carduri şi modalităţi de plată moderne, utilizarea creditului, asigurări şi opţiuni oferite de acestea, prin intermediul unor activităţi de tipul learning by doing desfăşurate în şcoală.
„Prin programele educaţionale pe care le susţinem ne dorim ca tot mai mulţi tineri din România să-şi însuşească cunoştinţele de bază în materie de finanţe personale. Programul ABCdar Bancar este deja la a treia ediţie şi a ajuns la peste 2600 elevi din 76 de licee, din 63 localităţi. Aceste cunoştinţe le sunt extrem de utile pentru o viaţă activă şi independentă financiar, mai ales când ele sunt dezvoltate de la vârste cât mai fragede. Prin urmare, începând cu acest an şcolar, unul din programele educaţionale, şi anume ‘Noi Înşine’, se adresează elevilor din clasele pregatitoare şi întâi. Pentru acest curs am pregătit diverse activităţi practice şi distractive prin care elevii dezvoltă competenţe transversale, care îi ajută să fie mai pregătiţi şi să reuşească atât la şcoală, cât şi în afara ei” – Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.