Perspective privind integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din mediul rural
Declarația d-nei Maria Cozea, Președintele Asociației Handicapaților Somatici România: ”Nivelul de responsabilitate al angajaților cu dizabilități este mult mai mare decât cel al angajaților sănătoși.” Drept concluzie, d-na Cozea a precizat: „Prin intermediul atelierelor protejate care să funcționeze după un sistem bine închegat, se poate ajunge la performanțe mari chiar și în mediul rural.”
D-l Lajos Hegedus – Federația MEOSZ din Ungaria a menționat că ”diferența dintre țările estice (din care facem și noi parte) și țările vestice (precum Germania și Olanda) constă în nivel de mentalitate. În țările estice, statul vrea să rezolve problemele sociale fără să investească nimic, iar dacă nu investești nu ai profit. Fără investiție, totul rămâne la nivel rudimentar. Categoric, investiția în procesul de integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități garantează formarea mentalității la nivelul întregii societăți, dar și profit financiar pe termen lung.”
D-l Fiko Csaba, Președintele Asociației Handicapaților Fizici din Harghita, a venit cu o viziune mai optimistă care ne îndeamnă să ne întoarcem la rădăcini, subliniind faptul că ”în trecut comunitățile aveau un ”nebun” al satului, care era susținut de localnici, lucru care nu-l mai regăsim în mediul rural atunci când vine vorba de o persoană cu handicap. Trebuie să ajutăm și din dragoste, nu doar ținând cont de cadrul legislativ.”