Perspectiva angajatului
Din perspectiva asteptarilor pe care le am de la angajator, sunt adepta recompenselor financiare (sub forma de salariu, masina, telefon, prime, excursii), mai ales daca am un rol in cresterea veniturilor institutiei respective. Ceea ce imi aduce insa implinire profesionala este pe de o parte sprijinul firmei in a-mi dezvolta cunostintele si abilitatile profesionale, iar pe de alta parte, posibilitatea de a ma exprima sau de a pune in practica idei personale.
Eu cred ca orice angajat, o data ce a trecut de bariera nivelului de salarizare ce-i asigura un confort financiar, pune mai mult accent pe recunoasterea calitatii muncii sale. Unii asteapta bonusuri, premii, altii masina si telefon de la firma. Indiferent de recompensa primita, cred ca fiecare vrea sa fie perceput ca o persoana distincta (cu calitati, eventual defecte, probleme diferite de ale altora) si a carei munca este importanta, deci apreciata.
Satisfactia in munca nu tine insa cont doar de venituri, libertate de exprimare si actiune, ci si de pastrarea unui echilibru intre efortul intelectual si fizic (masurat in ore de munca) si timpul liber. Pe termen lung, multumirea oferita de o functie importanta prin care se exploateaza la maxim capacitatea de analiza, planificare si negociere poate sa nu mai conteze atat de mult. Asa imi explic faptul ca, dupa un efort sustinut, sunt persoane care se reorienteaza catre o afacere proprie sau accepta un contract de munca cu o valoare mai mica, dar cu un program mai lejer.
In activitatea profesionala, dificultatile aparute mi-au intarit convingerea ca locul de munca trebuie, in primul rand, sa ni-l alegem si, in al doilea rand, sa facem acest lucru cu atentie. Pe termen lung, pot aparea factori de nemultumire si de la nepotrivirea de temperament cu colectivul sau sefii, ori imposibilitatea de a comunica in momente tensionate.
Nu am asteptari de genul unui loc de munca perfect (unde sunt apreciata de toti membrii colectivitatii, remunerata cel putin la nivelul la care imi doresc eu, salutata dimineata cu zambetul pe buze sau menajata atunci cand gresesc). In viata, ma ghidez dupa ideea de a creste valoric si de a nu lasa nimic in urma cand plec. Am punctat acest aspect personal pentru ca am convingerea ca ne alegem sau acceptam un loc de munca din motive total diferite, iar sefului nostru (daca vrea sa ne ajute profesional sau daca vrea sa exploateze cat mai bine munca noastra) ii este de folos sa cunoasca aceasta motivatie personala.
Ca o concluzie, aspectele care ma atrag legat de satisfactia la locul de munca pot fi rezumate la:
- un spatiu de lucru amenajat special si niveluri diferite de salarizare in functie de implicarea fiecaruia;
- recunoastere, noi oportunitati de pregatire profesionala, existenta unei competitii interne;
- recrutarea personalului facuta si in functie de tipologiile temperamentale pentru pastrarea unei unitati in cadrul echipei.
- comunicare buna intre angajati si superiori (pornind de la ascultarea activa, intelegerea sarcinilor si asumarea unui rol in firma).