Persoanele vulnerabile devin antreprenori
Cele 11 SES-uri se vor constitui în jurul persoanelor vulnerabile, care au șanse foarte mici de integrare pe piața muncii. Acestea nu vor fi doar angajate, ci și responsabile de management-ul micii lor afaceri, fiind stimulate să participe activ la luarea deciziilor, să identifice oportunități de finanțare și de atragere de clienți. SES-urile vor beneficia de un buget inițial, un plan de afaceri propriu, care analizează concurența, politica de prețuri, planul de vânzări și segmentul de piață adresat. Aceste planuri vor fi actualizate și dezvoltate permanent, sub atenta coordonare a ARAS și a partenerilor care doresc să promoveze astfel un model de bune practici în domeniul economiei sociale.
Toate cele 11 structuri de economie socială înființate vor menține pentru minim 13 luni toate cele 46 de locuri de muncă, obiectivul pe termen lung fiind acela de a se autosusține. Domeniile în care vor activa variază de la sticlărie, croitorie şi catering până la web design şi printare digitală.
Proiectul constituie o oportunitate atât pentru ARAS, care derulează astfel activități economice responsabile social, cât și pentru beneficiari, care devin din asistați persoane care contribuie la dezvoltarea economică.
Problemele identificate la nivelul grupului țintă vizat de proiect sunt: lipsa încrederii în sine și a motivației de căutare a unui loc de muncă, obișnuința de a face parte dintr-o categorie asistată social și în unele cazuri dependența de subsidiile și măsurile pasive pe termen lung de asistență socială, lipsa competențelor necesare pentru integrarea pe piața muncii și lipsa unui sistem public eficient de susținere a persoanelor din grupurile vulnerabile. Pe lângă susținerea psihologică și de formare profesională a grupului țintă, noutatea acestui proiect vine din crearea de locuri de muncă prin antreprenoriat social.