Permisul European de Conducere a Computerului – un imperativ pentru o cariera europeana
European Computer Driving Licence (ECDL) este un document recunoscut pe plan european drept certificat standard in ceea ce priveste recunoasterea calificarii de baza in utilizarea computerului.
Conform site-ului www.ecdl.org.ro, trei milioane de persoane au intrat in programul de certificare ECDL in Europa. Permisul european de conducere a computerului este folosit in 100 de tari si companii, in administratie sau institutii de invatamant de prestigiu si peste 15.000 de centre de testare au fost acreditate.
Florentina Iordache, director de marketing ECDL Romania, spune ca „In prezent, in Bucuresti, sunt 46 de centre acreditate, dintre care 22 sunt licee tehnice sau teoretice care au fost acreditate conform unui acord semnat intre ECDL Romania si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti”.
In Romania, cursurile ECDL sunt disponibile din anul 2002. ECDL Romania este societatea care administreaza si dezvolta acest program, licenta fiind acordata de catre Fundatia ECDL si de Asociatia pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor din Romania (ATIC).
Programa ECDL are sapte module:
1. Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (TI)
2. Utilizarea calculatorului si organizarea fisierelor (Windows)
3. Procesare de text (MS Word)
4. Calcul tabelar (MS Excel)
5. Baze de date (MS Access)
6. Prezentari (MS Powerpoint)
7. Informatie si Comunicare (Internet Explorer si Outlook).
Certificatul ECDL indica faptul ca detinatorul a promovat un test teoretic (care evalueaza conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei) si sase teste practice (in care sunt evaluate competentele de baza ale detinatorului in utilizarea unui PC si in folosirea unor aplicatii ale calculatorului utile in activitatile curente).
Durata cursului este stabilita de centrul de testare. Ea variaza de la 1 zi/modul pana la 1 saptamana/modul. Un modul este considerat promovat in momentul in care un candidat raspunde corect la peste 80% (60% – modulul 1) din intrebarile testului aferent modului respectiv. Dupa ce promoveaza cele 7 module, el primeste Permisul ECDL, iar dupa ce promoveaza 1,2,3 si 7 poate solicita Permisul ECDL Start.
„Costurile sunt stabilite de centrele de testare”, a spus Florentina Iordache, care a enumerat si cateva dintre avantajele oferite de permisul ECDL la angajare: „Este o diploma ce se bucura de recunoastere internationala (peste 100 de tari) si s-a impus ca un standard de certificare a abilitatilor de operare pe computer. De acum inainte, aplicantii nu trebuie sa mai scrie in CV: <
Marii angajatori din Romania, cum ar fi Tofan Grup, Grupul Ana, Oriflame, UTI au inceput sa ceara la angajare acest permis.
Permisul constituie de asemenea „o baza pentru specializari ulterioare, pentru ca in contextul informatizarii actuale va fi imposibil sa te angajezi daca nu detii cunostinte IT necesare”, spune Iordache. „Pana in prezent au fost eliberate 500 de permise, iar numarul celor care s-au inscris in program este de 3000. Presedintele Romaniei, Dl. Ion Iliescu a primit din partea Fundatiei ECDL permisul cu numarul 3.000.000 (acesta fiind numarul de persoane certificate la nivel global)”.
Presedintele a primit certificatul cu ocazia lansarii oficiale a programelor de pregatire profesionala organizate pentru administratia prezidentiala, cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. El urmeaza astfel presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, care a primit certificatul cu nr. EU00001.
In Romania, obtinerea acestui certificat reprezinta un imperativ legal pentru cei care doresc sa lucreze in domeniul public. Prin Hotararea de Guvern nr. 1007/2001, a fost adoptat programul ECDL in pregatirea functionarilor publici: „Cursurile de instruire si perfectionare vor urma modelul „Licentei europene de Operare pe Computer (ECDL) care a fost adoptat ca standard de guvernele mai multor tari. (…) In prima faza din program vor fi implicati aproximativ 250.000 de angajati publici”.