Perfectionare si certificare in Project Management
Cultura gestionarii proiectelor, introdusa la noi de catre firmele multinationale, incepe sa-si faca loc in tot mai multe companii. Necesitatea acestei pozitii este resimtita atat in domeniul privat, cat si in cel public, competentele de management de proiect fiind tot mai importante in economia globala actuala.
Absenta unei culturi a managementului de proiect s-a vazut cel mai bine in incapacitatea Romaniei de dupa 1990 de a absorbi fonduri europene, de cele mai multe ori nerambursabile, si in modul defectuos in care au fost derulate proiectele in cazul in care finantarea a fost, totusi, obtinuta.
Pe masura ce managementul de proiect creste in importanta si recunoastere, se impune tot mai mult necesitatea certificarii profesionale de catre institutii prestigioase in domeniu.
Una dintre cele mai recunoscute certificari la nivel mondial este cea acordata de Project Management Institute (PMI) din Statele Unite. Despre ce inseamna PMI, despre programul de training si conditiile in care se poate obtine certificarea PMP, am stat de vorba cu Mihai Mihailescu, Vicepresedinte pentru Comunicare si Advertising, PMI Romania Chapter.
Ce este PMI
Project Management Institute este o asociatie a profesionistilor din domeniul managementului de proiect, cu headquarter-ul in Statele Unite, avand un numar de peste 200.000 de membri activi, in aproximativ 125 de tari. Standardul PMI (PMBOK Guide – Project Management Body of Knowledge) este un standard recunoscut global pentru managementul de proiect.
PMI Romania Chapter, corespondentul din Romania al institutiei americane, este o organizatie non-guvernamentala si non-profit infiintata in 2002 din initiativa prof. dr. Augustin Purnus, actualul presedinte al organizatiei. Are ca scop principal promovarea si dezvoltarea activitatilor de project management in Romania, atat pentru zona privata, cat si pentru zona guvernamentala, pentru implementarea la nivel local a standardelor, practicilor si metodelor folosite pe plan international.
In prezent, PMI Romania, impreuna cu alte organizatii, lucreaza la un proiect de modificare a standardului ocupational pentru profesia de Manager de Proiect. Nomenclatorul actual din Romania trebuie revizuit, data fiind permanenta dezvoltare a conceptelor din managementul de proiect modern.
Cursurile PMI Romania Chapter
PMI Romania Chapter, impreuna cu TenStep Romania, sunt in acest moment singurele institutii acreditate (Registered Education Provider) in tara noastra care pot oferi training recunoscut de catre PMI SUA.
In acest sens, PMI Romania Chapter organizeaza doua tipuri de cursuri: Project Management Framework (PMF) si PMP Exam Preparation.
Training-ul PMF realizeaza punerea in acord cu terminologia, legislatia si standardul international si consta in prezentarea standardului PMBOK.
Tematica cursului PMF abordeaza cele cinci grupuri de procese din managementul de proiect: initiere, planificare, executie, control si incheiere. Fiecare proces este urmarit pas cu pas din perspectiva domeniilor de cunostinte (Knowledge Areas) pe care Project Managerul trebuie sa le stapaneasca: integrare, scop, timp, cost, calitate, resurse umane, comunicare, risc, achizitii si responsabilitate profesionala.
Project Management Professional (PMP) reprezinta certificarea pe care PMI o acorda profesionistilor din domeniu. PMP Exam Preparation realizeaza pregatirea efectiva pentru examenul de certificare, realizand familiarizarea cu sistemul de examinare si cu modul in care sunt formulate intrebarile.
Cursurile PMI Romania Chapter sunt programate in patru sesiuni anuale: doua sesiuni permanente (in februarie-mai si iunie-septembrie) si doua optionale (martie-aprilie si octombrie-noiembrie).
PMF se desfasoara intensiv pe parcursul unei saptamani, iar PMP Exam Preparation,
de-a lungul a doua saptamani consecutive. Echipa de traineri este formata din sase membri PMI, cu totii certificati PMP. Cursurile se tin cu maxim 15 persoane pentru o cat mai buna intelegere a temelor discutate, si se desfasoara integral in limba engleza deoarece examenele de certificare sunt in limba engleza.
Cei care incearca sa obtina certificarea PMI provin din toate domeniile: constructii, inginerie, consultanta, servicii financiare, tehnologia informatiei, telecomunicatii, industria farmaceutica, sanatate, resurse umane, etc.
In Romania, cel mai bine reprezentat domeniu este cel IT. „Fiind un domeniu foarte dinamic”, ne spune Mihai Mihailescu, „cu foarte multe proiecte mici, derulate in paralel, pe intervale de timp scurte, trebuie sa gestionezi eficient bani si timp cu asigurarea criteriilor de calitate impuse; de aceea, managementul de proiect este extrem de necesar si face uneori diferenta pe aceasta piata extrem de competitiva. Un Project Manager trebuie sa foloseasca tot mai multe instrumente software, iar celor care vin din zona IT le este mult mai usor. Pe langa popularul Excel, sunt foarte utile Microsoft Project, Spider sau Primavera”.
Pentru a urma cursul PMI nu trebuie sa ai neaparat o pregatire in zona tehnica. „Au existat si absolventi de psihologie sau de arte plastice care au dorit sa abordeze acest domeniu. Pentru zona de HR a venit cineva care terminase psihologia, isi cunostea foarte bine domeniul si dorea sa afle cum poate sa se integreze eficient cu restul proceselor. Este cunoscut faptul ca peste 80% din timpul unui Project Manager este alocat comunicarii”.
Companii multinationale importante, ne spune Mihai Mihailescu, au metodologii interne bazate pe standardul PMI. In cariera profesionala interna a angajatilor specializati in acest domeniu, este uneori obligatorie pentru promovare obtinerea certificarii PMP.
Certificarile PMI
Procesul de certificare PMI este organizat direct de catre PMI SUA; diplomele se obtin dupa inscrierea pe site-ul oficial al organizatiei si in urma promovarii unui examen on-line, prin intermediul unui centru Prometric. PMI Romania Chapter ofera doar certificate de absolvire a cursurilor, cursantul obtinand astfel puncte PDV (Professional Development Units) necesare pentru inscrierea la examenul de certificare PMP.
In prezent, exista doua grade de certificare: PMP si CAPM (Certified Associate in Project Management). Certificarea PMP se adreseaza persoanelor cu experienta in domeniu, iar certificarea CAPM persoanelor aflate la inceput de drum in aceasta cariera, in mod special tinerilor absolventi care isi doresc certificarea in profesie dar nu au acumulata experienta necesara pentru inscrierea la examenul PMP.
Pentru inscrierea la examenul de certificare PMP, exista anumite conditii de eligibilitate, care se refera la experienta in domeniu si la parcurgerea training-ului. Trebuie sa demonstrezi ca ai urmat o pregatire specifica prin care ai acumulat un numar de 35 PDV si ca ai realizat peste 4.500 de ore de management de proiect, in pozitie de lider, in ultimii trei ani. Pentru certificarea CAPM, cerintele sunt mai mici: 1.500 de ore de activitate
intr-o echipa de proiect si 23 PDU. „Terminologia folosita de PMI poate sa difere de standardele locale si trebuie sa demonstrezi ca ai trecut printr-un astfel de proces de pregatire”, precizeaza Mihai Mihailescu.
Pentru a obtine certificarile PMI, nu trebuie sa fii neaparat membru al organizatiei, insa exista anumite avantaje referitoare la cost.
Dupa inscrierea la examen, poate sa mai intervina si un audit, prin care PMI verifica corectitudinea datelor pe care solicitantul
le-a declarat.
In 2005, numarul de persoane certificate PMP, dintre membrii PMI Romania Chapter, s-a dublat fata de numarul de anul trecut, atingand cifra de 58 certificati.
Avantajele certificarii
Principalele beneficii pe care le aduce parcurgerea acestor programe PMI sunt credibilitatea profesionala si oportunitatile de cariera. Dupa spusele lui Mihai Mihailescu, urmand cursurile de pregatire, poti sa-ti structurezi mai bine gandirea si sa ai o abordare mai profesionista a domeniului. Certificarea atrage, cel mai adesea, o crestere a salariului si, in plus, conectarea la reteaua locala si mondiala.
„De exemplu, fiind in Romania, poti
sa-ti gasesti un loc de munca in Emiratele Arabe Unite, pentru ca apartii retelei si poti fi solicitat din baza de date PMI. Daca o companie din SUA vine in Romania sa investeasca si cauta profesionisti in managementul de proiect, afla de la PMI Headquarter ca in Romania exista un Chapter, ne trimite un mail in care ne spune ca se implica intr-un anumit proiect si ca are nevoie de specialisti in PM. Noi trimitem informatia mai departe catre grup si cine este interesat se poate prezenta la un interviu”.
Increderea celor care sunt implicati
intr-un proiect public sau privat este mult mai mare atunci cand Project Managerul are experienta si este si certificat. Delegarea puterii decizionale devine atunci mai mare. Altfel, ne lamureste Mihai Mihailescu, deseori se intampla ca sunt nominalizati manageri pentru un proiect, dar nu li se deleaga si puterea executiva de a face, in limitele responsabilitatilor lor, ceea ce se solicita prin proiect.
Doar prin cresterea numarului de persoane certificate, exista sansa ca in Romania profesia de Project Manager sa prinda contur. Marile proiecte, spune Mihai Mihailescu, mai ales cele de preaderare la Uniunea Europeana si fondurile structurale implicate, risca sa nu-si atinga intotdeauna scopul din cauza unui management de proiect neprofesionist. „Pentru gestionarea unor proiecte mari, ar trebui alese doar persoane certificate. In Polonia, de exemplu,
s-a luat decizia, in urma cu cativa ani, ca toate proiectele importante sa fie coordonate de astfel de persoane certificate, ceea ce inseamna o rata de succes mult mai mare a proiectelor”.