Pe cont propriu
Cautand motivatia
Liviu Iordache si-a inceput cariera din timpul facultatii, in 1997, la Radiotel, o firma ce se ocupa cu proiectarea site-urilor web. Pasiunea pentru acest domeniu, al calculatoarelor, exista insa de mult timp, inca dinainte de Revolutie.
Experienta de la Radiotel a durat aproape doi ani. Dupa aceasta perioada, in care a simtit ca lucrurile la firma la care lucra incremenisera in proiect, a plecat. A mai avut cateva servicii, bine platite. In paralel, incepuse sa primeasca proiecte de la diversi clienti, pe care le realiza independent de activitatea din firma in care lucra la momentul respectiv. Astfel, avea posibilitatea sa castige ceva bani in plus, pe langa salariu. Dar, datorita cererilor din ce in ce mai mari din partea clientilor si a proiectelor din ce in ce mai complicate, Liviu a simtit nevoia sa se dedice numai lor. Si a devenit free-lancer. Printr-o intamplare, pasul decisiv spre "libertate" l-a facut cand s-a casatorit. "Pentru mine, perioada de dinainte de casatorie era foarte <
Contra-cronometru
Lucrurile nu i-au iesit insa asa cum si-ar fi dorit. A ajuns la concluzia ca era mai putin ocupat cand era angajat, decat in postura de free-lancer. "Ai foarte putin timp liber, nu mai ai timp de tine si de ale tale, pentru familie, pentru prieteni. Am avut perioade in care ma culcam la calculator, ma trezeam la calculator", povesteste Liviu. Tot el recunoaste: "Este adevarat insa ca, daca ma chema sotia acasa pentru o problema – am un baiat de 11 luni – ma duceam linistit, nu era nici o problema. Puteam sa fac ce voiam, sa plec cand voiam, sa ma duc la 12 la birou".
Acum doi ani Liviu Iordache a renuntat la ipostaza de free-lancer si si-a infiintat propria firma, "D-M". Are si trei angajati. Despre etapa din care a iesit, Liviu Iordache povesteste: "Free-lancingul este o perioada din activitatea unei persoane. Daca esti bun, mergi mai departe si iti faci o firma renumita, daca nu, ramai freelancer pana la 50 ani". Oriunde pleaca, Liviu isi ia cu el laptopul, pentru orice eventualitate. Campaniile publicitare nu tin cont de faptul ca baiatul tau de nici un an trebuie dat in calusei. Si nici de faptul ca sotia ta vrea sa mearga la mare. Iar de prietenii carora le arde buza sa bea o bere cu tine, nici atat. Uneori, patronul de la D-M primeste proiecte de peste Ocean. Si cum ii poti refuza pe americani? Toate acestea au drept consecinta bunastarea materiala a familiei, dar petrecerea unui timp din ce in ce mai scurt impreuna. "Mai devreme de 3-4 dimineata nu ma culc", spune Liviu Iordache. O abordare mai "a la legere" a muncii comporta riscul de a-ti pierde clientii.
Si mai frustrant este faptul ca perioadele cele mai incarcate ale lui Liviu Iordache coincid cu zilele de la vacanta ale celorlalti "oameni ai muncii", pentru ca proiectele trebuie sa fie gata la intoarcerea acestora din concediu.
Prietenii vin pe fir
Lucrul de care responsabilul cu creatia de la D-M nu se poate plange este numarul de prieteni. "Cariera mi-a adus mai multi prieteni. La mine, in ciuda timpului mai incarcat, s-a intamplat in asa fel incat mi-am facut mai multi prieteni. Daca faci treaba buna, esti placut si te cheama lumea la o discutie, nu neaparat pentru un proiect, dar mai stai de vorba, mai povestesti ce iti face familia, ce ai mai citit sau ai mai vazut la televizor. Si te mai feliciti de sarbatori".