Patroni: Cresterea salariului minim ar falimenta 50.000 de firme
O eventuala majorare a salariului minim pe economie in aceasta perioada de criza ar duce la falimentul a cel putin 50.000 de firme, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala. Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici 5% membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a spus Nicolescu, potrivit Mediafax.
Nicolescu este de parere ca majorarea salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.
"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul minim, pentru ca au nevoie de oameni buni si oamenii buni nu se tin pe salariul minim. Cele care au salariu minim sunt cele care sunt la nivelul supravietuirii, care nu pot da mai mult, iar aceste firme pe care noi le obligam sa dea mai mult nu au de unde si vor da faliment", a afirmat presedintele CNIPMMR.
"Orice majorare de salariu trebuie corelata cu cresterea productivitatii muncii, iar productivitatea muncii nu a crescut. Daca vom creste salariile peste nivelul productivitatii muncii, ducem firmele in faliment, iar in sectorul de stat vom avea salarii si preturi nesustenabile pentru ca au crescut mai mult decat productivitatea muncii", a adaugat Nicolescu.
Guvernul intentioneaza sa propuna delegatiei FMI o cota unica de impozitare redusa si un nivel mai scazut al contributiei pentru salarii.