Părerea tinerilor contează!
„Ne bucurăm că, în preajma Zilei Internaţionale a Tinerilor, putem organiza la Iaşi o întâlnire cu tinerii şi le putem oferi prilejul să-şi spună opiniile despre cum şi-ar dori să relaţioneze cu părinţii lor, ce şi-ar dori să afle şi ce ar trebui să ştie aceştia. Opiniile tinerilor contează, trebuie să îi încurajăm să şi le exprime şi să ţinem cont de ele căci viitorul nostru, al tuturor, depinde de ei”, a declarat Luminiţa Costache, Specialist Politici Sociale, UNICEF România. „Considerăm că este important şi benefic să le oferim părinţilor cu adolescenţi informaţii relevante care să îi ajute să înţeleagă mediul în care copiii lor cresc, provocările la care ei trebuie să răspundă şi să găsească noi modalităţi de a comunica şi de a-i sprijini astfel încât tinerii să devină adulţi independenţi şi să se bucure de reuşite”, a completat Luminiţa Costache.
Curricula de educaţie parentală pentru părinţi cu adolescenţi vine să completeze seria de curricule de educaţie parentală dezvoltate în ultimii ani de UNICEF România în parteneriat cu Holt România (pentru părinţi cu copii între 0-3 ani, părinţii cu copii în ciclul primar şi părinţii cu copii în ciclul gimnazial).
Conform publicaţiei UNICEF Starea copiilor lumii 2011 cu tema „Adolescenţa: o vârstă a oportunităţilor”, în România, în 2009, erau 2,4 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. Ei au peste două milioane de speranţe şi vise pentru un viitor mai bun şi peste două milioane de idei pentru a schimba lumea. Ei reprezintă, de asemenea, peste două milioane de vieţi care au nevoie să fie hrănite, îngrijite şi susţinute.
Fiecare tânăr şi fiecare tânără trebuie să aibă şansa să aibă un cuvânt de spus în legătură cu deciziile care le pot schimba viaţa şi care vor defini viitorul al nostru, al tuturor. Trebuie să ţinem cont de părerile tinerilor pentru a putea lupta eficient împotriva problemelor care îi pot afecta: a şomajului şi sărăciei, pentru a învinge inegalitatea de şanse şi toate formele de discriminare, pentru a reduce bolile şi marginalizarea.
La 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 August ca fiind Ziua Internaţională a Tinerilor. În fiecare an, această zi are o temă care sintetizează scopul, direcţia şi obiectivele iniţiativelor legate de tineri din anul respectiv. În 2012, tema este „Să construim o lume mai bună cu implicarea tinerilor” şi este un îndemn global pentru tinere şi tineri, dar şi pentru alţi actori din întreaga lume să dezvolte şi să se implice în parteneriate cu şi pentru tineri pentru a construi o lume mai bună.