Ore suplimentare pentru majoritatea romanilor
Pentru 30% dintre angajatii, orele suplimentare constituie o practica frecventa. 17% sustin ca muncesc in afara programului foarte des, in vreme ce pentru 49% acest lucru se intampla rar si foarte rar.
In topul angajatilor care fac ore suplimentare se situeaza persoanele cu varsta intre 36 si 50 de ani, cei cu program flexibil si care au studii superioare. 55% dintre angajatii care lucreaza peste program o fac din proprie initiativa, iar 27% doar atunci cand acest lucru li se cere expres.
Dintre persoanele intervievate, 48% lucreaza in sectorul public, iar 50% in mediul privat. Cei mai multi dintre ei (95%) sunt angajati full time, iar 63% lucreaza cu program fix. Cei mai multi dintre angajati (60%) estimeaza ca lucreaza, in medie, 8 – 9 ore pe zi, iar 23% isi aproximeaza timpul dedicat activitatilor de serviciu intre 10 si 12 ore, zilnic.
Dintre cei care lucreaza ore suplimentare, 33% isi iau de lucru si la domiciliu. 56% lucreaza des sau foarte des acasa. Moldovenii fac cele mai multe ore suplimentare, in vreme ce persoanele din Transilvania si Banat muncesc cel mai putin peste program.
Munca solicitanta
62% dintre respondenti sunt de parere ca munca lor este solicitanta, iar absolventii de studii primare se simt in cea mai mare proportie extenuati dupa o zi normala de lucru. Marea majoritate a angajatilor considera ca munca lor implica o responsabilitate mare si foarte mare.
Cei care lucreaza intre 13 si 15 ore pe zi sunt de parere ca serviciul lor este foarte important pentru ei, jumatate dintre participantii la sondaj considerand le-ar fi foarte greu sa-si gaseasca un nou loc de munca in eventualitatea in care ar fi demisi. Cei mai pesimiti in aceasta privinta sunt persoanele cu studii superioare: 69% spun ca le-ar fi foarte greu sa se reangajeze.
Salarii
In general, romanii sunt multumiti de nivelul actual al salariului lor (59%), iar 91% sunt multumiti in privinta relatiilor pe care le au cu colegii de munca. 15% au declarat ca se afla in prezent in cautarea unui nou loc de munca, iar 32% afirma c exista posibilitatea de a promova pe un post mai bun in cadrul companiei in care lucreaza. Cei mai optimisti in privinta promovarii sunt angajatii din vestul tarii.
Temeri
Aproape jumatate din angajati (41%) sunt ingrijorati si foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea pierderii locului de munca, 63% cunosc persoane care au fost disponibilizate in ultimele 12 luni, iar 30% lucreaza in companii care au facut disponibilizari in aceeasi perioada.
Chiar daca 58% dintre romani considera ca legislatia muncii nu protejeaza angajatii, iar 76% cred ca legile nu sunt respectate, doar 35% ar depune o plangere la conducerea companiei daca ar fi victimele unui abuz la locul de mnca, in vreme ce 23% nu ar face nimic in acest sens.
Sondajul a continut si intrebari legate de recentul caz al angajatei unei companii multinationale, care a intrat in coma in timp ce se afla la serviciu. Astfel, 59% dintre cei care au auzit de acest incident au fost de parere ca firma pentru care lucra femeia poate fi considerata vinovata de incident. Cercetarea a fost realizata in perioada 16-17 martie, pe un esantion de 2.089 de persoane in varsta de peste 18 ani, marja de eroare fiind de de +/-2,2%.