Opt trucuri pe care managerii le pot învăța de la antrenorul echipei de fotbal a Austriei
Marcel Koller stârnește emoții și entuziasm. El ia decizii dificile într-un mod transparent și este un exemplu pentru echipa lui. Îndrumă fiecare jucător într-un mod diferit, îl face să se simtă unic în felul său și știe cum să construiască o adevărată echipă dintr-un grup de staruri individuale în care toți au mari așteptări. Marcel Koller este însuși personificarea excelenței la nivel executiv. În plină cursă a campionatului UEFA Euro 2016, haideți să dezbatem cele opt puncte tari de conducere ale lui Marcel Koller, care sunt aplicabile nu numai în fotbal, ci și în business. Ești pregătit să intri în teren cu propria ta „echipă de vis”?
1. Marcel Koller stârnește emoții și entuziasm
Nu poți spune că ești motivat dacă nu îți place cu adevărat ceea ce faci. Iar Marcel Koller știe acest lucru. Emoțiile pozitive, pasiunea și entuziasmul sunt elementele care fac oamenii să devină cu adevărat performanți, și nu frica, presiunea sau monitorizarea constantă.
Emoțiile sunt stimulentele motivării. Ele au un efect durabil asupra atitudinilor și valorilor oamenilor. Ține minte asta, trebuie să ai suficientă încredere în membrii echipei tale încât să le încredințezi diverse responsabilități; vei observa că aceștia vor fi cu adevărat dedicați și dispuși să facă un efort suplimentar pentru a avea succes.
2. Marcel Koller transformă un grup de staruri individuale într-o echipă adevărată
Împreună suntem mai puternici! Rareori a demonstrat cineva acest adevăr banal într-un mod mai convingător pentru milioane de oameni decât echipa națională de fotbal a Austriei în turneul de calificare la Euro 2016. Marcel Koller a reușit să transforme un grup de staruri individuale într-o adevărată echipă unită și demnă de acest nume. Reușește să înțeleagă la un nivel profund punctele forte și pe cele slabe ale fiecărui jucător și știe cum să își facă echipa să se implice în atingerea scopului lor comun. Cu toate acestea, e imposibil să creezi o echipă de top strict prin îmbinarea punctelor tari individuale ale jucătorilor. Totul unitar este mai puternic decât suma părților sale. Este nevoie doar de un mediu în care punctele tari să se multiplice.
Asta este exact ceea ce Koller a reușit să facă. Starurile de top ca Alaba, Arnautovic, Gragovic, Fuchs sau Janko se ambiționează reciproc să fie cât se poate de buni, deoarece joacă pe poziții diferite și nu sunt în competiție pentru putere. Ba din contră: se completează unul pe celălalt într-un mod grozav. Doar în acest mod, oamenii cu personalități puternice își pot uni forțele să lucreze împreună, fără a încerca să se depășească tot timpul unul pe celălalt. Acest lucru se aplică și organizațiilor: A avea prea multe „personalități alfa” într-o echipă poate cauza probleme. Totuși, atunci când ei lucrează pe poziții diferite, efectul privind performanța generală poate fi extrem de pozitiv.
3. Marcel Koller este deosebit de charismatic și un exemplu pentru echipa sa
Nu te naști cu charismă; trebuie să o dobândești. Charisma este un lucru pe care alții ți-l atribuie. Marcel Koller a lucrat din greu pentru a-și câștiga carisma. El dispune de respectul jucătorilor săi nu numai pentru că este un excelent antrenor de fotbal, ci și pentru că este sigur pe sine. Koller este un exemplu pentru echipa sa – el practică ceea ce spune.
Jucătorii îl respectă pe Koller pentru acest lucru și, ca rezultat, au mare încredere în el. Acest management simbolic, caracterizat prin expertiză considerabilă, siguranță de sine și o personalitate realistă, este de asemenea o particularitate a executivilor de top.
4. Marcel Koller încurajează dezvoltarea personală a jucătorilor și creativitatea
Emanciparea este numele jocului lui Marcel Koller. Aproape nimic nu este mai important pentru el decât să incurajeze individualitatea jucătorilor săi, să le ofere libertatea necesară de acțiune pe teren – și în afara terenului – și să-i încurajeze să-și folosească inițiativa.
Cu toții suntem pasionați să ne asumăm provocări, să ne îmbunătățim abilitățile și să facem treabă bună. Să realizezi ceva și să primești un feedback de apreciere din partea altora declanșează apariția unui cerc virtuos, ca să zicem așa: Cu cât realizăm mai multe, cu atât suntem mai dispuși să facem un efort mai mare și să ne stabilim obiective și mai înalte. Ne așteptăm să obținem mai mult de la noi înșine.
5. Marcel Koller se concentreaza asupra individului
Koller este un maestru atunci când vine vorba de abordarea nevoilor individuale ale jucătorilor săi. El acordă mai mult timp discuțiilor individuale decât majoritatea altor antrenori – și există un motiv bun pentru aceasta: Fiecare jucător este diferit in ceea ce priveste motivația personala și vrea să îi fie oferită atenție individuală.
Timpul oferit pentru a satisface această dorintă este un timp bine petrecut. Cu cât te concentrezi mai mult pe individualitatea fiecarui membru al echipei, cu atat beneficiile sunt mai mari. Cu cat jucătorul se simte mai apreciat, cu atât va fi mai dornic să depună un efort total. De asemenea, în contextul procesului schimbărilor corporatiste, discuțiile individuale sunt unele dintre cele mai bune mijloace pentru a-i face pe angajați conștienți de schimbările necesare. Cu toate astea, în practică, mulți executivi nu-și îndreaptă atenția către angajații individuali dacă nu există o problemă. În mod ideal, ar trebui să se întâmple invers: Concentrează-te pe ceea ce funcționează cu adevărat bine. Încearcă – nu vei fi dezamăgit.
6. Marcel Koller are o viziune clară și ia decizii
Marcel Koller știe ce își dorește. Dar, de asemenea, știe clar și ceea ce nu își dorește. Acesta este chiar motivul pentru care poate să stabilească scopuri clare și ambițioase pentru jucătorii săi și să se asigure că sunt dedicați îndeplinirii lor.
Toți știu exact ce rol trebuie să joace și ce este de așteptat să facă. Mai mult, lui Koller nu îi este frică să ia decizii. Fiecare joc este diferit, necesită pregătire atentă, multă muncă și o nouă strategie. În acest context, flexibilitatea și agilitatea sunt esențiale.
Executivii, de asemenea, trebuie să rețină că a nu lua nicio decizie este întotdeauna o alegere greșită. Multe businessuri eșuează din cauză că deciziile importante sunt amânate inutil întrucât cei responsabili de luarea lor nu sunt dispuși sau nu reușesc să le îndeplinească. Când situația devine dificilă, executivii ar trebui să creadă în strategia pentru care au optat și să nu ezite. Nu are niciun rost să fii indecis și asta se aplică în fotbal la fel de mult cât se aplică în business.
7. Marcel Koller pune mult accent pe transparență și comunicare
Când Marcel Koller ia o decizie, toată lumea știe exact de ce face acel lucru. Koller este pasionat să dezvolte bune relații interpersonale; credibilitatea, autenticitatea și respectul sunt prioritățile sale de top în acest context. Astfel, el îi implică pe jucătorii săi în toate deciziile și mereu acordă timpul necesar explicării cauzelor și motivelor.
Fie că preferi o abordare de conducere anacronică de tipul ‘polițist rău’ sau o strategie de tipul ‘băiat-bun’, deciziile tale trebuie să fie mereu transparente și clare. De asemenea, ține minte că ‘polițiștii răi’ au avut momentul lor atât în fotbal, cât și în business. Este dovedit faptul că încărcarea de a ‘motiva’ oamenii intimidându-i, are un serios efect defavorabil asupra performanței lor și a încrederii în sine.
8. Marcel Koller isi trateaza jucatorii ca pe parteneri egali
Koller nu urmărește să-si construiasca un cult bizar al personalității, unde antrenorul devine figura de cult sau idolul, în timp ce jucătorii sunt portretizați ca niște idioți – o imagine descrisă frecvent de media din ziua de azi. În schimb, el îi tratează pe jucătorii săi ca pe niște parteneri egali.
Asta este valabil nu numai în lumea fotbalului, ci și în cea a businessului. Totuși, executivii trebuie să-i trateze pe membrii echipei cu apreciere și respect, dacă vor ca ei să fie performeri de top. Nu sunt un idealist cu capul în nori, dar pentru a obține cea mai bună performanță posibilă, trebuie să existe o abordare interactivă și cooperativă – nu una autoritară, care să conducă în mod inevitabil la lipsa de motivare și frustrare.
Prof. Helmut Kasper este directorul academic al Programului Executive MBA PGM al WU Executive Academy și un fan declarat al fotbalului, care a studiat mulți ani asemănările dintre sporturile de top și managementul de nivel înalt.