Opt greșeli pe care nu trebuie să le faceți la interviul de angajare
1.Să nu ajungeți la ora pe care ați stabilit-o. Dacă nu ați ajuns la timp la interviul de angajare poate că ar fi mai bine să nu vă mai duceți. “Recrutorii se așteaptă la cel mai bun comportament din partea dumneavoastră pe perioada interviului, iar prima impresie conteză cel mai mult. Așa că dacă întârziați, vor presupune că așa vă veți comporta și dacă veți fi angajat”, afirmă Eduard Ezeanu, consilier în carieră și business coah. De aceea, este indicat să acordați întotdeauna mai mult timp decât considerați că ați avea în mod normal nevoie ca să ajungeți la interviu, chiar dacă se ivește o situație neprevăzută.
2. Să veniți la discuția cu intervievatorul nepregătit. Întrebarile despre companie care și-ar fi găsit lesne un răspuns cu o minimă cercetare pe internet sau a nu fi familiarizat cu responsabilitățile ori deschierea jobului sau și mai grav numele postului spun de fapt angajatorului că nu v-ați făcut “temele”.
3. Să nu arătați entuziasm față de postul pe care doriți să-l obțineți. Un candidat care nu pare entuziasmat de jobul la care a aplicat va deveni în mod sigur un angajat nemotivat. “Angajatorii vor prefera candidații care par determinați și entuziasmați, așa că nu ezitați să vă aratați interesul dumneavoastră pentru jobul dorit”, mai spune Ezeanu.
4. Să păreți deznădăjduit. Căutarea unui loc de muncă nu este deloc ușoară, mai ales în contextual economic actual, dar este esențial să aveți o atitudine pozitivă la interviul de angajare.
5. Să nu puteți să dați exemple concrete, în răspuns la întrebări. "Dacă sustineți că excelați la rezolvarea problemelor și apoi nu puteți da exemple specifice, intervievatorii nu or să te creadă pe cuvânt, există chiar riscul să vă creadă doar un lăudăros. Veniți la interviu pregătit cu exemple specifice de la locurile de muncă anterioare care arată modul în care v-ați folosit abilitățile", vă sfătuiește Alin Ghizășan, business coach.
6. Să susțineți cu tărie că nu aveți puncte slabe. E ca și cum i-ai spune recrutorului în mod indirect: "Nu sunt sincer cu voi". Dacă un angajator vă întreabă despre punctele dumneavoastră slabe și nu puteți răspunde cu o evaluare realistă a zonelor unde puteți să vă îmbunătățiți, veți părea lipsit de perspectivă și fără conștiință de sine.
7. Să criticați vechiul loc de muncă. Rezistați impulsului de a vorbi despre cât de mult ați urât vechiul job sau despre relațiile amoroase din companie ori despre problemele medicale din familie. Angajatorii vor să știe că întelegeți granițele profesionale și sunteți discret.
8. Să mințiți. “Oricât de mult v-ați dori să schimbați motivele pentru care ați părăsit ultimul loc de muncă sau să mai adăugați o calificare la CV atunci când nu o aveți de fapt, mințind la interviu nu aveți nicio șansă să obțineți acea slujbă”, atenționează Alin Ghizășan. Angajatorii caută candidați integri, nu oameni care sunt dispuți să mintă. Și dacă sperați să nu fiți prins, luați în considerare că oricând poate să apară cineva care știe adevărul.