Oameni și case la RFI Romania
Casele ca și oamenii au propria lor existență. Sunt însă unele clădiri care au avut mai multe vieți.
În București există un edificiu care a trecut prin două Războaie Mondiale, tot atâtea cutremure catastrofale, a fost bombardat, s-a tras în el cu mitraliera la Revoluție, dar a supraviețuit, iar astăzi este un edificiu superb și impunător: Athénée Palace Hilton.
În timpul Primului Război Mondial, spune editorul Ernst Latham, Athénée Palace era un hotel de primă pagină:
"România era singura ţară din Europa unde jurnaliştii ţărilor neutre sau aliate puteau să lucreze şi ţara era într-o poziţie magnifică pentru istorie.
Dacă armata germană se ducea spre sud, trebuia să treacă prin România, dacă se ducea la est, spre URSS, trebuia să-şi stabilească baza invaziei aici. România era o capitală pentru istorie. Aici, la hotelul Athénée Palace, era un mare centru de intrigi."
Hotelul a păstrat din farmecul de odinioară prin sala Le Diplomate, considerată monument istoric sub partimoniu național, zona Les Collonades, cu impunătoarele sale coloane de marmură și faimosul English Bar, loc preferat al protipendadei bucureștene.
Vino joi, 13 aprilie, orele 10h00, la Athénée Palace Hilton pentru o ediție specială a emisiunii Zebra. Accesul este liber.
"Oameni și case", un proiect special RFI România, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.