O treime dintre salariatii Administratiei patriarhale, platiti de la bugetul statului
Sprijinul de la bugetul de stat asigura doar in parte cheltuielile pentru salarizarea personalului clerical si neclerical al cultelor religioase, potrivit Patriarhiei. In Biserica Ortodoxa Romana sunt foarte multe salarii platite din fondurile proprii ale eparhiilor.
In Administratia patriarhala doar o treime dintre salariati beneficiaza de sprijin la salariu de la bugetul de stat, iar doua treimi sunt platiti integral din fondurile proprii ale Bisericii.
La aceste cheltuieli salariale ale unitatilor bisericesti se adauga si cheltuielile pentru intretinerea cladirilor si plata utilitatilor (curent electric, apa, gaze, caldura, telefoane etc.), care sunt asigurate, cu mari eforturi, numai din veniturile proprii obtinute din producerea si comercializarea de lumanari, calendare, carti si obiecte religioase, vin liturgic si unele chirii, potrivit sursei citate.
„Nealocarea in bugetul de stat pe 2010, in afara de sprijinul financiar pentru salariile personalului deservent, a niciunui ban pentru activitati edilitare, sociale si educationale, creeaza in cazul Bisericii Ortodoxe Romane dificultati in sustinerea activitatilor sociale si educationale pe care le desfasoara la nivel national. Cele cateva exemple de fonduri oferite prin Hotarari de Guvern unor unitati de cult ortodoxe sunt izolate si irelevante pentru fondul general al problemei”, explica Patriarhia.
Institutia sustine ca, incepand cu anul 2008, nu a mai fost prevazut niciun post suplimentar cu contributie de la bugetul de stat.
Contributiile enoriasilor, „supuse controlului financiar intern”
Referitor la contributiile benevole pentru oficierea serviciilor religioase (botezuri, casatorii, inmormantari), Patriarhia Romana precizeaza ca valoarea acestora este stabilita in fiecare parohie de catre adunarea parohiala la propunerea consiliului parohial, in functie de posibilitatile materiale ale comunitatii de credinciosi.
Cazurile sociale beneficiaza de gratuitate si de sprijin din partea parohiilor. Toate contributiile sunt inregistrate in evidenta contabila a fiecarei parohii si, implicit, supuse controlului financiar intern, fiind folosite pentru intretinerea lacasului de cult si completarea salariilor personalului deservent.
In plus, pe langa numeroase parohii functioneaza asezaminte sociale cum ar fi cantine, cabinete medicale si case pentru varstnici, finantate partial sau integral din veniturile proprii. Potrivit Patriarhiei Romane, in ultimele doua decenii, Biserica Ortodoxa Romana a construit peste 2.000 de lacasuri de cult si au fost organizate aproape 500 de asezaminte sociale, inclusiv cabinete medicale cu fonduri provenite, in cea mai mare parte de la credinciosi.