O treime din afacerile din România sunt conduse de femei
Una din trei companii este condusă de o femeie, în ţara noastră, iar 35% dintre IMM-urile din România sunt deținute de femei, conform datelor actualizate pe portofoliu ale Băncii Comerciale Române (BCR).
Impactul femeilor în economia românească este tema zilei de astăzi, iar despre acest subiect au fost invitate de BCR să vorbească Dana Demetrian, VP Retail & Private Banking, Anca Petcu, Director Reţea Corporate, şi Irina Anghel-Enescu, Managing Director al Asociaţiei Fondurilor de Private Equity şi Venture Capital din Sud-Estul Europei.
„Femeile în poziții de conducere inspiră în cultura corporativă principii de bază și valori precum: bunătate, transparență, încredere, înțelegere și obiectivitate. Multe femei au atenție distributivă și sunt excelente partenere când vine vorba despre colaborare. Nu le este frică să încerce lucruri noi și nu se tem de greșeli, atâta timp cât acestea pot fi constructive. Femeile au dovedit că pot face față multor provocări din domeniul de business datorită ambiției și dorinței lor de a cunoaște lucrurile în detaliu. Femeile au redefinit conducerea în multe feluri, ceea ce a contribuit la recunoașterea valorilor reprezentate de femei în zona de business”, a declarat Dana Demetrian, o doamnă care a pornit în carieră ca ingineră, absolventă a Facultăţii de Automatică, iar acum deţinând o poziţie foarte importantă în top management.
Mediul de business feminin din România cunoaște o dezvoltare din ce în ce mai accelerată, în condițiile în care tot mai multe companii cooptează în conducere femei și din ce în ce mai multe firme sunt deschise de către femei-antreprenor. De altfel, potrivit datelor BCR, afacerile conduse de femei au înregistrat, în ultimii trei ani, o evoluție față de restul businessurilor, cu o creștere anuală a cifrei de afaceri cu 2% mai mare decât media națională a companiilor.
„Femeile din România se emancipează în materie de business, iar acest lucru se vede în fiecare zi, îl simțim în activitatea noastră curentă și nu poate decât să ne bucure. Prin ambiția și eleganța de care dau dovadă, doamnelor li se acordă un loc din ce în ce mai important în lumea afacerilor, iar contribuția lor managerială se regăsește direct în performanța businessurilor și în cifra de afaceri a companiilor”, a adăugat Anca Petcu, o doamnă care crede enorm în schimbarea de atitudine faţă de echilibrul profesie-viaţă privată al generaţiei foarte tinere.
Irina Anghel-Enescu, o tânără mamă cu o carieră impresionantă, aflată într-o dinamică de tourbillon, a făcut o paralelă între România şi Occident – Europa şi SUA –, iar concluziile ei, bazate pe cifre, nu pe impresii, concluzii pe care nu avem cum să nu le-mpărtăşim, decretează că în România statutul femeii este unul mult mai ofertant în ce priveşte poziţiile profesionale de high level decât în Occident, lucru care nu poate decât să ne bucure.