O carieră de profesor de teorie politică încununată cu Doctor Honoris Causa
Libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.
Cele menționate sunt specificate în Declarația Universală a Drepturilor Omului, la articolul 19. Libertatea reprezintă, desigur, și “tema” predilectă a studiilor, analizelor, eseurilor. Este și cazul profesorului Hillel Isaac Steiner.
Are o carieră universitară impresionantă. De-a lungul vieții a fost invitat să conferențieze în toate colțurile lumii – de la New York la Auckland, de la Unviersitatea Cambridge la Universitatea Ritsumeikan din Tokio. În cea mai mare parte a carierei sale a activat în calitate de profesor de teorie politică la Universitatea din Manchester, UK. În ultimii ani a fost profesor invitat, la Universitatea din Arizona, Universitatea Goethe din Frankfurt, Universitatea Martin Luther din Wittenberg. Lui Hillel Isaac Steiner, profesor de teorie politică la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat astăzi înalta distincţie de Doctor Honoris Causa.
Cartea sa, An Essay on Rights (“Un eseu despre drepturi”) a fost aclamată și premiată cu WJM Mackenzie Book Prize (1994). În 1996, Asociația Britanică de Studii Politice i-a acordat premiul său pentru cea mai bună carte de teorie politică. Traducerea cărții în limba japoneză a fost publicată în 2016. Versiunea revizuită a acestei cărți este sub tipar la Clarendon Press, Oxford. Dem de remarcat este faptul că temele de reflecție predilecte ale profesorului Steiner sunt: libertatea, dreptatea socială, proprietatea privată, exploatarea, venitul de bază universal.