Numărul accidentelor de muncă e în scădere
“Conform statisticilor OIM, anual se produc 2,3 milioane de decese cauzate de accidente de muncă și boli profesionale. Peste 300.000 dintre ele au drept cauză accidentele de muncă. Aceeași organizație estimează că în fiecare zi au loc aproximativ 6.400 decese din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, iar aproximativ 860.000 lucrători sunt vătămați la locul de muncă”, a afirmat Dantes Nicolae Bratu. În România, accidentele de muncă au provocat 309 decese în 2014 și 158 în 2015.
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a întâlnit astăzi cu reprezentantul Inspecției Muncii pentru a discuta și a marca „Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă”. Dragoș Pîslaru a amintit celor prezenți că printre prioritățile mandatului său se află și siguranța și sănătatea la locul de muncă. “În discuțiile pe care le-am avut cu domnul Bratu, încă din prima zi a mandatului de ministru, am subliniat importanța acțiunilor Inspecției Muncii, astfel încât incidența accidentelor de muncă să se reducă. Vreau să subliniez că vom colabora și vom fi parteneri ai agenților economici, concentrându-ne pe caracterul de prevenție a controalelor inspectorilor de muncă. Întărirea colaborării cu alte instituții ale statului, în efortul de a proteja lucrătorii de orice fel de abuzuri și neajunsuri la locul de muncă este o altă prioritate acțiunilor pe care le întreprindem deja”, a afirmat Dragoș Pîslaru.
În fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Evenimentul reprezintă o campanie de sensibilizare în vederea focalizării atenției internaționale asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă și cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă. În acest an, tema centrală a campaniei este: „Stresul profesional – provocare colectivă”. „Responsabilitatea pentru determinarea măsurilor de combatere a stresului aparține angajatorului, dar aplicarea și punerea în practică se face cu participarea și cooperarea lucrătorilor”, a spus cu această ocazie Dantes Nicolae Bratu.