Nu există planul perfect. Există doar planul care îți aduce mai puține frustrări
Supra-planificarea te poate transforma într-o persoană stresată și îți poate aduce contrariul a ceea ce dorești să astepți: dezamăgirea. Vei ajunge să te simți de parcă, dacă nu ai fi planificat nimic, dacă nu ți-ai fi creeat anumite așteptări, lucrurile ar fi ieșit mai bine.
De exemplu, „overplanning-ul” poate duce la stress si frustrare din cauza unei întâlniri care nu a avut loc în momentul programat inițial. Mai mult, pot fi afectați și cei din jur.
Data viitoare când ceva pare să îți fi „stricat” planurile amintește-ți că planul tău te-a ajutat să îți stabilești o traiectorie și că ai avut posibilitatea să modifici, de-a lungul procesului, cursul.
Redefinește noțiunea de 100%
100% este ceva rar. Micșorează-ți așteptările. Pentru marea majoritate, o zi împlinită este aceea în care au îndeplinit 60% – 70% din ceea ce aveau de făcut.
Pentru mai multă senzație de împlinire, cea mai bună cale pentru a îți evalua deciziile și a afla dacă ți-ai investit corect timpul și ți-ai organizat ziua într-un mod productiv este să te întrebi acest lucru, și nu dacă ai realizat tot ceea ce ai plănuit!
Nu îți pierde timpul într-un mod obsesiv, legat de planul perfect. Nu există așa ceva. Chiar dacă ai mai făcut un lucru și crezi că poți stabili ceva ferm și avea niște așteptări – nu uita de neprevăzut.
Specialiștii recomandă alocarea unei ore – cel mult, pentru planificarea unei întregi săptămâni și cel mult 15 minute pentru planificarea unei zile de lucru.
Un alt sfat practic și realist venit din partea specialiștilor și coacher-ilor este să consideri planurile ca o hartă a unui drum. Planurile, indiferent de perioada de timp pe care sunt desfășurate, îți dau un sens și o idee de ansamblu despre ce ar urma să se întâmple. Dar cu toții știm că odată ce am plecat la drum…lucrurile se pot schimba, din cauza factorilor externi.
Așteaptă-te la neașteptat!
Probabil că aceasta este cea mai importantă „putere” pe care o poate avea un profesionist. Când plănuiești corect iei în considerare și eventualele lucruri neașteptate care pot să apară și planifici totul fără ca deadline-ul să fie afectat și, mai ales, elimini stresul care poate să apară odată cu „bruiajele” menționate.
Pe scurt – respiră, relaxează-te. Întinde-ți pânzele și ajustează-le în funcție de curenți. Viața este despre a fi trăită, a te bucura de ea. Nu doar să fie „făcută”.