Nu ești o întâmplare!
Așa că, de ce să ne tot plângem că ni se tot întâmplă, ba una, ba alta?
Asta este scuza omului care se lasă purtat de viață, fără a participa, activ, la viața lui, a omului care se lasă pradă trăirilor de moment, fără a încerca măcar să le înțeleagă sau gestioneze. Este scuza omului care există, fără a trăi.
Care e diferența dintre ele?
A exista înseamnă a se afla, a fi ( în viață) și este specific atât ființelor, cât și obiectelor. A trăi, se referă strict la ființe și implică deja, modificarea existenței, personalizarea acesteia, felul în care fiecare își pune amprenta asupra propriei vieți.
„E mare lucru să știi să-ți trăiești viața. Majoritatea oamenilor doar există”, afirma Oscar Wilde.
Nu există întâmplare, așa cum nu există nici coincidență.
Ceea ce ești și ceea ce ai sunt consecința atitudinii
Ce este atitudinea?
Am căutat în dicționar sensul cuvântului atitudine și am găsit:
1. Ținută sau poziție a corpului.
2. Fel de a fi sau de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție); comportare.
Văzută la modul generic, atitudinea este o formă de comunicare verbală, dar, mai ales, noverbală.
Atitudinea este o stare de spirit care însumează convingeri, credințe, valori, comportamente… Toate, la un loc, definesc identitatea unei persoane!
Atitudinea face diferența dintre un om de succes, care-și trăiește viața, și unul care doar asistă la spectacolul propriei existențe!
Când vorbim despre atitudine, ne referim la proiectarea unei imagini despre noi înșine, care să corespundă unei anume situatii. Altfel spus, ce facem sau cum reacționam la stimulii externi. Se spune că viața înseamnă 10% fapte și 90% felul în care reacționăm la ele.
Cel mai la îndemână instrument de care ne putem folosi pentru a avea o atitudine favorabilă este propriul corp.
Sunt peste 1.000 de posturi corporale care comunică nonverbal despre și pentru noi. Putem afișa 10.000 de expresii faciale care să exprime emoții sau stări ce depasesc limitele cuvintelor. Există 5.000 de gesturi sau de mișcări ale mâinilor recunoscute sau înțelese de oricine, indiferent de cultură, educație sau zonă geografică.
Corpul uman este un teritoriu pe cât de explorat, pe atât de ofertant și pe viitor. Este oglinda trăirilor noastre interioare, este afișajul stării noastre de spirit!
În funcție de ele putem proiecta imaginea unei persoane sigure pe sine, de încredere, sociabilă … un om alături de care să vrei și să poți avea o relație personală sau profesională reușită!
Se spune că atitudinea se învață și este adevărat. Fiecare dintre noi poate învăța cum să afișeze o atitudine care să-i servească, să-i aducă beneficii atât pe plan personal, cât și la locul de muncă.
„Nimic nu îl poate opri pe omul cu o atitudine mentală corectă să își îndeplinească scopul. Nimic din lumea asta nu îl poate ajuta pe omul cu o atitudine greșită”, spunea Thomas Jefferson.
Mimi Necula
Trainer comunicare verbală şi nonverbală