Nu este vorba despre vreo femeie celebră și capricioasă: O afecțiune pe nume Depresia
Depresia captează tot mai intens atenția în ultima perioadă, grație răspândirii globale. Date fiind implicaţiile extrem de serioase pe care această afecţiune a ajuns să le aibă, OMS a decis să dedice Ziua Mondială a Sănătăţii din 2017 (marcată pe 7 aprilie), temei Depression: Let`s talk – Depresia:Să vorbim.
Un studiu realizat în 2014 de către London School of Economics în parteneriat cu European Depression Association (EDA)11 scotea în evidenţă faptul că, anual, companiile europene pierd 82 de miliarde de euro din cauza depresiei. Acelaşi studiu mai arăta că între 22% si 55% dintre angajaţii europeni care sunt diagnosticaţi cu depresie îşi iau concediu din această cauză.
Managerii și empatia
În plus studiul menționat scotea în evidență și faptul că managerii din Danemarca sunt mai empatici privind angajaţii care suferă de depresie şi sunt mai puţin înclinaţi să îi discrimineze, în comparaţie cu managerii din alte ţări europene. Iar managerii din Franţa şi Spania sunt cei mai predispuşi să recomande angajaţilor să caute ajutor specializat atunci când aceştia se confruntă cu un episod depresiv.
Productivitatea scăzută determinată de tulburările depresive şi tulburările anxioase ajunge să însumeze global 1.000 de miliarde de dolari, conform potrivit unui alt studiu, din 2016, prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Statisticile arată că anual companiile europene pierd în jurul a 82 de miliarde de euro din cauza acestei afectiuni, iar conform OMS, la nivel mondial, costurile productivității scăzute cauzate de depresie și anxietate fiind de 1.000 de miliarde de dolari. De asemenea, depresia e considerată de OMS ca având cea mai mare contribuţie la nivelul de dizabilitate globală (7,5% din anii trăiţi cu dizabilitate în 2015).
La nivel global, în 2015, aproximativ 4% din populaţie se confruntă cu depresia, iar în Europa sunt inregistate 40,27 milioane de cazuri de tulburări depresive. Datele OMS pentru România menţionează 931.842 de cazuri de depresie (adică 1 din 20 de români) şi 688.815 de cazuri de tulburări anxioase (adică 1 din 27 de români).
Ebook despre recunoaşterea şi gestionarea depresiei
Pe lângă implicaţiile economice, o altă statistică îngrijorătoare este incidenţa suicidului – conform ultmelor statistici, în 2012, la nivel global, acesta a ajuns să fie a doua cauză de deces în segmentul de vârstă 15-29 de ani. În România, se remarcă o creştere a ratei de suicid, de la 10,5 la 100.000 de locuitori în 2012, la 12,2 la 100.000 de locuitori în 2013.
„Ca de fiecare dată, Centrul Medical Bellanima, se alătură iniţiativelor internaţionale în lupta contra depresiei, Ziua Mondială a Sănătăţii fiind un moment oportun pentru a atrage din nou atenţia asupra impactului acestei afecţiuni atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Este important să privim însă dincolo de cifre, dincolo de statisticile mai mult sau mai puţin grăitoare, şi să înţelegem că acest semnal de alarmă este despre oameni, despre din ce în ce mai mulţi oameni din jurul nostru, care sunt afectaţi de depresie în fiecare zi”, spune Codruţ Ţonoiu, Manager general şi co-fondator Centrul Medical Bellanima (reprezentant naţional al European Depression Association – Asociaţia Europeană pentru Combaterea Depresiei, alături de care se implică în programe anti-stigmatizare şi de conştientizare a acestei afecţiuni, alături de iniţiative de cercetare ştiinţifică).
„În continuare există numeroase cazuri nediagnosticate, şi, ca urmare, netratate, iar pentru a putea schimba acestă situaţie trebuie să fim, în primul rând, mai bine informaţi, să ştim să recunoaştem simptomele depresiei la noi înşine sau la cei din jur şi să înţelegem ce avem de făcut. O acţiune în acest sens este şi lansarea de către Bellanima a ebook-ului (poate fi descărcat de aici)despre recunoaşterea şi gestionarea depresiei la locul de muncă. Din experienţa noastră, o bună parte dintre cei afectaţi de depresie sunt persoane active – ca urmare, angajatorii vor fi nevoiţi să includă în politicile lor de resurse umane soluţii de gestionare a depresiei la locul de muncă”, adaugă managerul Bellanima.
„(…) Lucrul care lipseşte din domeniul studiilor despre depresie e sinteza. Ştiinţele, filozofia, dreptul, psihologia, literatura, arta, istoria şi multe alte discipline s- au ocupat independent de problema depresiei. Atât de multe lucruri interesante li se întâmplă atât de multor oameni interesanţi şi atât de multe lucruri interesante sunt rostite şi publicate – că e haos în împărăţie. Depresia, sub diferite nume şi înfăţişări, este şi a fost totdeauna omniprezentă din motive biochimice şi sociale” se menționează în „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei” de Andrew Solomon, volum finalist la Premiul Pulitzer, câştigător al National Book Awards şi inclus în lista The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.